2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A barokk éve lesz 2011 Gödöllőn

2010. március 28. 18:47 MTI

Mária Terézia gödöllői látogatásának 260., illetve gróf Grassalkovich Antal halálának 240. évfordulója alkalmából barokk évet rendeznek Gödöllőn jövőre.

A 2011. március 5-én (Grassalkovich gróf születésnapján) kezdődő, december végéig tartó programsorozatba a Pest megyei település valamennyi kulturális intézménye bekapcsolódik. A kettős évforduló jegyében sorra kerülő rendezvények közül külön figyelmet érdemel a júniusi Antal-napi vigasságok, illetve az augusztusra tervezett Barokk hét a barokk évben elnevezésű programfüzér. A barokk év kulturális kínálatába egyébként részletes betekintést nyerhettek az érdeklődők idei Utazás Kiállításon bemutatott, három nyelven kiadott katalógusból.

A tervek szerint az emlékév folyamán több, a kor hangulatát idéző zenei és színházi esemény lesz majd a kastélyban és a Barokk Színházban, míg a városi könyvtár és a Művészetek Háza kiállításokkal, a máriabesnyői bazilika orgona- és kamarazenei koncertekkel, valamint nemzetközi kórusfesztivállal tiszteleg az egykori kastély- és templomépítő birtokos, illetve a királynő emléke előtt.

Gróf Grassalkovich Antal fontos szerepet töltött be a magyar történelemben. Vezette a hazai birtokviszonyokat átrendező újszerzeményi bizottságot, volt koronaőr, és a budai királyi palota építkezéseit is irányította. A Magyar Udvari Kamara elnökeként két évtizedig felelt az ország pénzügyeiért. Elkötelezett hívőként, a katolikus egyház mecénásaként több templomot is építtetett.

Bár Gödöllőn számos emlék őrzi a nevét, személye méltatlanul merült feledésbe. A barokk év kiváló lehetőséget teremt a színes egyéniségre való emlékezésre ugyanúgy, mint az általa létrehozott barokk emlékek iránti figyelem felkeltésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár