2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra fényárban úszik a gödöllői kastély

2009. december 15. 16:39 MTI

Elkészült a nagyrekonstrukció alatt álló gödöllői kastély parkjának díszkivilágítása, amelynek ünnepélyes avatását holnap sötétedéskor tartják.

Bár a kastélypark 300 millió forintba kerülő felújítása még csak kétharmadánál tart, a gesztenyefasor mellett húzódó több tucat korhű kandelábert szerdán 17 órakor ünnepélyes keretek között felavatják - mondta el Révész T. Mihály, a kastély ügyvezető igazgatója. A kastély történetében újdonságszámba menő szabadtéri fénypompa az energiatakarékos megoldásnak köszönhetően nem kerül sokba.

Révész T. Mihály beszámolt arról, hogy a romantikus stílusban újjávarázsolt kertet jövő év áprilisában avatják. A remek kertészeti összkép részben a "finom hullámzású mikrodomboknak", részben a nagy számban beültetett növényeknek köszönhető. Egyebek mellett 174 facsemete, 10 ezer cserje, 5000 hagymás növény, 50 ezer évelő került a földbe, tavasszal pedig 1500 egynyári virágot ültetnek el a kertészek - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A megfelelő vízellátás érdekében 7,5 kilométernyi csőhálózatot fektettek le, 5 kilométernyi csepegtetőt építettek ki és 400 öntöző szórófejet szereltek fel, így - az időre elkészülő pázsitot is beszámítva - minden adott lesz a kellemes tavaszi-nyári estékhez.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül végzett kastélyberuházás során a park 52 ezer négyzetmétere mellett az épületen belül 1800 négyzetméternyi terület nyeri el újra régi pompáját. Az építkezés a tervek szerint halad: a homlokzati felújítással már végeztek, a tél folyamán a belső terek születnek újjá. Egy hónap múlva a megszépült Erzsébet veranda átadása következik, majd sorban a többi egységet is birtokba veheti a nagyközönség. A rekonstrukció összesen 1,66 milliiárd forintba kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár