2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Bibliát igazolja Salamon erődítménye

2010. február 23. 09:02 MTI

Izraeli régészek szerint Salamon király idejéből származnak és alátámasztják a Bibliában foglaltakat a Jeruzsálemben nemrégiben feltárt erődmaradványok.

Amennyiben a megtalált falak kormeghatározása helyes, a felfedezés bizonyítja, hogy Jeruzsálem egy erős központi hatalom fővárosa volt, olyan hatalomé, amely elegendő anyagi és emberi forrással rendelkezett egy masszív erődítmény megépítéséhez az i.e. 10. században. Ez megfelel a Biblia leírásának, amely szerint Dávid és Salamon uralkodott ebben a korszakban, és a királyi székhely Jeruzsálem volt. Míg sok archeológus, köztük Eilat Mazar ásatásvezető régész a történelemnek ezt az olvasatát támogatják, mások arra hajlanak, hogy Dávid királysága inkább a mítoszok világában létezett, s ebben a korban nem volt a zsidóknak erős kormányuk.

Eilat Mazar az ásatás helyszínén nyilatkozva az újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy az erődítmény a legszignifikánsabb lelet az első templom időszakából. "Azt jelenti, hogy abban az időben, az i.e. 10. században Jeruzsálemben olyan kormányzat volt, amely ekkora vállalkozás kivitelezésére volt képes" - hangsúlyozta. Az erődítmény korából és helyéből kiindulva, Eilat Mazar feltételezi, hogy Salamon, Dávid fia építtette, és a létesítményről említést tesz a Királyok Könyve.

Az erődítmény, beleértve a monumentális kaput és az ősi fal 70 méteres szakaszát a jeruzsálemi óváros jelenlegi falain kívül, a Templomhegy közvetlen közelében helyezkedik el. Az Ótestamentum szerint Salamon király építtette az első templomot, amelyet a babiloniak romboltak le. Később a szentélyt újjáépítették, majd Heródes 2000 évvel ezelőtt rendbe hozatta. A második templomot a rómaiak rombolták le i.sz. 70-ben.

A régészek már az 1860-as években, majd az 1980-as években is végeztek feltárásokat az erődítményen, ám Eilat Mazar szerint a mostani az első komplex ásatás. Most első ízben sikerült az építmény koráról tanúskodó bizonyítékokat találni: nagy számban kerültek elő cserépedények, amelyek segítenek a régészeknek a leletek datálásában.

Aren Maeir, a Bar Ilan Egyetem régészprofesszora szerint az i.e. 10. századi Jeruzsálem maradványai kerültek elő, ám az erős központosított hatalom alátámasztására szolgáló bizonyítékok meglehetősen gyenge lábakon állnak. Míg egyes kutatók meg vannak győződve a Dávid és Salamon uralkodásáról szóló bibliai "tudósítások" hitelességéről, mások pedig teljességgel elvetik ezeket a feltevéseket, Aren Maeir szerint az igazságot valahol középúton kell keresni. "A történelmi igazság magva felfedezhető Dávid királyságáról szóló történetben" - véli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár