2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem keresik tovább Schiller koponyáját

2009. november 18. 14:17

Német tudósok végérvényesen lemondtak arról, hogy megtalálják Friedrich Schiller német költőfejedelem koponyáját - a kutatások ugyanis zsákutcába jutottak.

A német klasszicizmus kimagasló alakjának sírjában - legalábbis abban, amelyet annak hittek - nem Schiller maradványai nyugodtak, azt azonban nem tudni, hogy hol vannak a költő csontjai. A Freiburgi Egyetem kutatói a költő születésének 250. évfordulója alkalmából vetették bele magukat a kutatásba. Az antropológusok még egy arcrekonstrukciót is alkottak Schillerről a keresés megkönnyítésére.

A kutatókat hosszú ideje foglalkoztatja a rejtély. Az író koporsójában talált koponya formája megdöbbentő hasonlóságot mutat a Schillert ábrázoló mellszobrokkal és festményekkel, a DNS-minták szerint ugyanakkor nem a költőé. A rokonok és leszármazottak DNS-mintáival való összevetés egyértelműen bebizonyította, hogy a koponyák és a csontok több embertől származnak, de ezek közül egyik sem Schilleré. Miután ez bebizonyosodott, a költőfejedelem sírját kiürítették.

A koponya eredetisége körül már nem sokkal Schiller 1805-ben bekövetkezett halálát követően kétségek merültek fel, mivel a költőt tömegsírba temették. (Akkoriban nem volt ritkaság, hogy jeles emberek földi maradványait tömegsírba helyezték.) 1826-ban az akkori weimari polgármester 23 koponyát kivétetett a tömegsírból, és a legnagyobbra azt mondta, hogy az Schilleré. A koponyát Goethének adta, aki verset is írt a különös ajándékról.

1911-ben azonban előkerült az említett a tömegsírból egy másik koponya, amelyről sok kutató úgy vélte, hogy az az igazi. 2008-ra azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kettő közül egyik sem a költőé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár