2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tévészámlát kapott egy középkori matematikus

2009. március 12. 13:44 MTI

Egyre múltba hajlóbb egy tévédíjbeszedő cég ténykedése Németországban, már a középkorban jár: a minap egy 450 éve halott embert szólított fel díjhátraléka rendezésére. Tavaly még csak bő két évszázadra nyúlt vissza, akkor Schillernek írtak hasonló levelet.

A mostani címzett Adam Ries, aki híres matematikus volt, ám ennek ellenére nem volt tévéje, de még rádiója sem. A GEZ nevű német médiadíj-beszedő azonban kipostázott Ries legutóbbi ismert címére egy felszólítást, hogy rendezze régen esedékessé vált tartozását. A "régen" azért nem közel félévezredes időszakra utalt.

A matematikus helyett Annegret Münch vette át a levelet, annak a klubnak az elnöke, amelyet a hajdani tudós tiszteletére alapítottak, és amely Ries egykori ingatlanában működik. Münch asszony válaszolt a felszólításra, elmagyarázva, hogy későn érkezett a levél, mivel Ries az idén már épp 450 éve halott. Hozzátette, hogy a matematikus nem érte meg a tévé feltalálását. A GEZ erre sem adta fel: újabb fizetési felszólítást küldött.

A díjbeszedő nem először próbálkozik halottakkal - is. Tavaly Friedrich Schillernek postázott levelet, melyben felszólította a költőt, hogy vallja be, hány tévéje meg rádiója van, és rendezze ezek után a díjat. A levél egy iskolába érkezett, mely a költő nevét viseli. Schillerrel egyébként közelebb járt a tévékorszakhoz a GEZ, a költő csak 204 éve halott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár