2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moctezuma nemzetközi porondra lép

2009. szeptember 21. 17:32 MTI

Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Múzeumban, ahol azt is megtudhatjuk, hogy II. Moctezuma a spanyol hódítók megérkezéséig félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában.

"Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" - mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó "Moctezuma: azték uralkodó" című kiállítás társszervezője. "Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" - tette hozzá. Mintegy 400 ezer látogatót várnak a gyarmatosítás puszítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra.



II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását. A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyűjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel (jelképírás eleme) jelzett szobrok többségét.



A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot (teocalli) formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.

A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva. A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz és gyöngyház berakással díszített markolatú rituális tőr.



A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortés-szal, kétfejű kígyót (az Esőisten egyik attribútumát) ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár