2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudományos szenzációt rejthet az azték kripta

2007. augusztus 6. 12:00

A mexikói régészek speciális földradar használatával találták meg egy korábban kiásott kőlap alatt a Kolumbusz érkezése idején uralkodó Ahuizotl császár földalatti sírkamráját.

A felfedezés egyedülálló betekintést biztosíthat az azték civilizációba annak fénypontján. Ahuizotl császár (1486-1502) ugyanis igazi birodalmat hozott létre a korábbi területek Guatemaláig történő kiterjesztésével, és egyben ő volt a spanyolok érkezése előtti utolsó, méltó módon eltemetett uralkodó is.

Korábban arról számoltunk be, hogy Mexikóvárosban egy négy részre törött monolit mutatja be, ahogy vérsugár ömlik az éppen szülés közben, hatalmas karmokkal ábrázolt azték földistennő, Tlaltecuhtli szájába. Az aztékok talán tőle féltek a leginkább, így a temetésekkor a vele díszített kisebb kőlapokat az ábrázolásával lefelé temették el. A kőtömb fontosságát jelezheti, hogy ezt a képmással felfelé tették a földbe. Az istennő jobb lábának karmai között egy tíz ponttal díszített nyulat tart, amiből a kutatók megtudták a temetés dátumát is: a 10 nyúl éve ugyanis Ahuizotl császár, Moctezuma apja halálának dátuma, így a kőlap alatti sírkamra őt rejtheti.

A spanyol papok korabeli feljegyzések azt örökítették meg, hogy ezen a helyen hamvasztották el és temették el az azték uralkodókat. A hasonló sírok közül azonban még egyet sem találtak, mert a spanyolok az új várost az azték szertartási központ tetejére építették, olyan történelmi épületegyütteseket emelve, amelyeket ma már örökségvédelmi értékük miatt nem lehet megbolygatni. Az egyik épület azonban 1985-ben egy földrengés során olyan súlyosan megrongálódott, hogy azt le kellett bontani, és ez első alkalommal nyújtott lehetőséget a régészeknek a terület átvizsgálására.

Forrás: National Geographic
A szakértők az Associated Pressnek elmondták, hogy a radarvizsgálatok alapján a közel 5 méter mélyen található kamrába egy 2X2 méteres nyíláson át lehet bejutni. A sír négy kamrából áll, és a kutatók szerint speciális, az isteneknek szánt ajándékokat rejthet. A bejáratot azonban víz, kövek és sár keveréke torlaszolja el, amely egy nagyon nehéz és bonyolult ásatást követel meg, mert a nyílás tágítása közben folyamatosan ügyelni kell a talajvíz elvezetésére is. A szakértők szerint persze lehetséges, hogy az ásatást megnehezítő tényező egyben áldást is jelenthet, hiszen a ph semleges víz állandó hőmérséklete az oxigénhiánnyal karöltve konzerválhatta a sírban található dolgokat.

Leonardo Lopez Lujan, a projektet vezető régész szerint nagyon lassan ásnak, mert hatalmas felelősség nehezedik rájuk, és mindent fel akarnak jegyezni. Szerinte ez egy teljesen új helyzet a kutatók számára, és még nem tudják pontosan, hogy mi vár rájuk a kamrában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár