2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezren bolyongtak az örökségi helyszíneken

2009. szeptember 21. 09:36 MTI

Páratlan érdeklődés övezte a hétvégén megrendezett kulturális örökség napjait - a kapuit a nagyközönség előtt először megnyitó Magyar Távirati Iroda (MTI) 2 ezer látogatót vonzott, de rendkívül sokan voltak kíváncsiak az Andrássy úti Párizsi Nagyáruházra, a Magyar Televíziónak évtizedekig otthont adó Tőzsdepalotára, vagy az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetére.

A nagy érdeklődést már a minden eddiginél gazdagabb kínálat is előrevetítette: a szervezők 372 település 820 épületében, valamint 171 vezetett séta-útvonalon várták a közönséget szombaton és vasárnap. Az MTI Naphegy téri székházában a látogatók betekinthettek a hírügynökségi munka kulisszatitkaiba, s megcsodálhatták az egyedülálló panorámát is az épület tetőteraszáról.

A nyílt hétvégén az MTI-be érkező látogatókat a távirati iroda fotósai fogadták, akik az érkezőkről kívánság szerint fényképet is készítettek; az elkészült portrékat távozáskor természetesen mindenki magával vihette. Az épület fogadóterében két kiállítás is várta a közönséget. A főporta előtt a távirati iroda fotósainak felvételeiből készült egy mintegy 100 darabos válogatás, s ugyancsak a földszinten régi hírközlési és szerkesztőségi tárgyakból volt megtekinthető egy kamaratárlat. Itt többek között egy ötvenes évek óta megőrzött távírógép, egy harminc esztendős, több kilós riporteri magnó és egy, a nyolcvanas évek elejéről származó Videoton számítógép-terminál idézte fel az idén 128 éves távirati iroda múltját.

Az érdeklődök bejárhatták az épületet is: a 10-15 percenként induló, legfeljebb 15-40 fős csoportok a menedzsment tagjainak vezetésével bepillanthattak az elnökség, a csaknem 13 millió történelmi felvételt őrző fotóarchívum, valamint az informatikai és a hírszerkesztési központ termeibe. A hihetetlen érdeklődést mutatta, hogy a vendégek rengeteg kérdést tettek fel az MTI működéséről, a hírkészítésről, a fotóarchívumban őrzött felvételekről. "Élmény volt egy kicsit belátni a hírek hátterébe" - írta a vendégkönyvbe egy Siófokról érkezett látogató. "Örülök, hogy bejuthattam ebben a titkos épületbe, régi vágyam volt már" - olvasható egy másik bejegyzésben. A látogatók az üvegépület panorámateraszáról megcsodálhatták a városra nyíló kilátást is.

A hét végén Európa ötven országban tartották meg a kulturális örökség napjait. A korábban európai örökség napok elnevezésű rendezvénysorozat gondolata francia földön született, ott 1984-ben rendezték meg először a műemlékek nyílt napját. Az Európa Tanács védnökségével folyó eseménysorozat keretében az idén is számos műemlék, és védelem alatt nem álló épület nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt: olyan épületek, amelyek máskor egyáltalán nem, vagy csupán részlegesen, időlegesen látogathatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár