2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tananyag lesz Szolzsenyicin Gulagja Oroszországban

2009. szeptember 9. 19:11 MTI

Alekszandr Szolzsenyicin Gulag szigetcsoport című alkotása tananyag lesz az orosz iskolákban. Az erre vonatkozó utasítást Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszter írta alá.

Korábban a Gulag csak egyes szakosított iskolák tantervében szerepelt, mostantól azonban minden 11 osztályos, érettségit adó iskolában tanítani fogják. Az utóbbi intézményekben eddig is szerepelt a tantervben az író több műve, köztük az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregény - közölte a minisztérium sajtóosztálya szerdán.

Az orosz jogvédők üdvözölték a miniszteri döntést, mondván, hogy a sztálini internáló táborok világát bemutató alkotás oktatása elősegíti az orosz társadalom desztalinizálását. Ezt Arszenyij Roginszkij, a Gulag kérdéskörével és a sztálinizmus áldozatainak rehabilitációjával intenzíven foglalkozó Memorial jogvédő szervezet vezetője jelentette ki, de kétségeit fejezte ki, hogy a pedagógusok kellően felkészültek-e a mű oktatására.

A Gulag (GULAG) a Lágerek Főigazgatósága (Glavnoje Upravlenyije Lagerej) elnevezés rövidítése, a Szovjetunióban a kényszermunkatáborok, telepek és börtönök, az úgynevezett javító-nevelő intézmények rendszerét felügyelő csúcsszervet nevezték így. A Gulag a szovjetunióbeli munkatáborok szinonimájává vált.

Szolzsenyicint 1945-ben ítélték nyolc évi kényszermunkára. Moszkvában még ma is sokan meg tudják mutatni azt a házat, amelyben a lakásokat fogolyként az író parkettázta. Szolzsenyicin 1953-ban szabadult, s a nemzetközi elismerést az 1962-ben megjelent Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregény hozta meg számára. Számos regényt, történelmi tanulmányt, publicisztikát írt. Az irodalmi Nobel-díjat 1970-ben nyerte el, majd 1974-ben elüldözték a Szovjetunióból, állampolgárságától megfosztották. Előbb Európában, majd az Egyesült Államokban élt. A gorbacsovi peresztrojka idején megváltozott a politika viszonya az íróhoz, számos addig meg nem jelent művét kiadták. A kilencvenes évek elején visszaadták állampolgárságát, s 1994-ben hazatért. Tavaly augusztus 4-én hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár