2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átpolitizált üzenetekkel emlékeztek a második világháborúra

2009. szeptember 1. 21:17 MTI

Kedd hajnalban kezdődtek meg, és egész nap tartottak a II. világháború kitörésének 70. évfordulójára rendezett emlékünnepségek Lengyelországban.

Hajnalban emlékeztek a diplomaták

Az ünnepségek nyitányát a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten tartották lengyel állami vezetők, diplomaták és egykori katonák részvételével 4 óra 45 perces kezdettel. 1939. szeptember 1-jén pontosan ezen a helyen és ebben az időben dördültek el a háború első ágyúlövései. Az annak idején "udvariassági látogatásra" néhány nappal korábban oda érkezett német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a félszigeten lévő kis erődöt, amelyben a lengyel haditengerészet fegyverarzenálját őrizték. Ezzel kezdődött el a német haderő Lengyelország elleni hadművelete, amely egyben a II. világháború kezdete volt. Csupán Lengyelország hatmillió embert veszített el a világégésben.

A keddi ünnepség résztvevői koszorúkat helyeztek el a westerplattei védők emlékművénél. Elsőként Pawel Adamowicz gdanski polgármester beszélt, majd a lengyel államfő következett. "Westerplatte jelkép, a gyengébbnek az erősebbel szemben vívott hősi küzdelmének jelképe. A hazaszeretet és a megtörhetetlen szellem bizonyítéka" - jelentette ki Lech Kaczynski beszédében. "Dicsőség az akkori hősöknek, a Westerplatte hőseinek, minden katonának, aki a II. világháborúban a német nácizmus ellen és a bolsevik önkényuralmi rendszer ellen harcolt!" - tette hozzá.



Kaczynski külön szólt a Lengyelország elleni 1939. szeptember 17-i szovjet támadásról, amelyről azt mondta, hogy "a bolsevik Oroszország hátba döfte Lengyelországot", miközben az még Varsót védte, és harcolt a német agresszor ellen. Ezzel kapcsolatban utalt az 1939. augusztus 23-i német-szovjet megnemtámadási egyezményre ("Molotov-Ribbentrop paktum") mint a szovjet magatartás okára.

Donald Tusk lengyel kormányfő arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elfeledni a háború tanulságait. "Azért jövünk ide, hogy emlékezzünk: ki kezdte el a háborút, ki volt a bűnös, ki volt a végrehajtó, és ki volt ennek az agressziónak az áldozata. Mi, lengyelek tudjuk, hogy az igazságra, a II. világháború kiindulópontjára való őszinte emlékezés nélkül Lengyelország, Európa és a világ nem lehet biztonságos" - mondta. Tusk után Slawoj Leszek Glódz gdanski érsek-metropolita szólt az egybegyűltekhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár