2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még egyszer a reneszánszról Keszthelyen

2009. július 13. 15:24 MTI

A reneszánsz korból származó értékes kincseket, múzeumi tárgyakat, okleveleket, hiteles Corvinákat, a keszthelyi és hévízi Festetics-kódexet, majolikákat, 15. századi kályhacsempéket mutatnak be a keszthelyi Festetics Kastélymúzeum márványtermében nyílt kiállításon.

A Reneszánsz Évben, 2008-ban már több kiállítással, rendezvénnyel emlékeztek a 14-16. századra. A Még egyszer a reneszánszról című kiállítás 14 állami és egyházi intézmény összefogásával valósult meg; a Helikon Kastélymúzeumban őrzött tárgyak mellett a különböző intézményekből kölcsönzött relikviákat is bemutatják - mondta el Czoma László igazgató.

Az írásos emlékek, oklevelek hiteles képet adnak Mátyás korából. Az 1462. február 10-én keltezett oklevélben azt tudatja Mátyás király, hogy megbocsátja Mogyorókeréki Elderbach Bertol Verőcei Istvánnak az összes eddig ellene és az ország lakosai ellen elkövetett méltánytalanságokat, hatalmaskodásokat, kártételeket. Egy másik, 1468. szeptember 28-án keltezett oklevélben pedig arra tesz ígéretet Mátyás, hogy többször nem fog rendkívüli adót beszedetni. A merített papíron a király elmosódott aláírása mellett 18 viaszpecsétnyomó is látható.

Az írásos dokumentumok mellett számtalan értékes tárgyi emlék is látható a kiállításon: antik érmekkel, bányász-, vadászjelenetekkel díszített arany- és ezüstserlegek, a 15. század második feléből származó virág- és rozettadíszítésű kályhacsempék. Az egyházi emlékek között bársony, brokát, fémszálas hímzéssel készült miseruhák, aranyozott, ezüstözött kenyérosztó tálak is találhatók. Különlegességnek számítanak a reneszánsz korában művészi igényességgel készült időmérők, az 1520 körül Lyonban készült toronyalakú asztali óra, az aranyozott sárgaréz és acél asztronómiai óra. Az elefántcsont és sárgaréz doboznapóra iránytűvel még 1630 körül készült a nürnbergi Tücher-család műhelyében, a kereszt alakú irányítós napórát pedig 1594-ben Münchenben készítették sárgarézből.

A kiállítás október végéig lesz látható a Helikon Kastélymúzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár