2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Versengés a füleki vár védelméért

2009. június 25. 10:17 MTI

A Nógrád íjásza címért és a Füleki vár védője rangért közel százan versengenek majd a X. Történelmi Várjátékokon szombaton és vasárnap a szlovákiai Füleken.

A füleki várudvarban zajló várjátékokat a Koháry Polgári Társulás szervezi - tájékoztatott Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója. A jubileumi rendezvény szombaton a III. Nemzetközi Történelmi Íjászversennyel kezdődik, ezen a résztvevők a Nógrád íjásza címért és a Füleki vár védője rangért versenyeznek majd. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár romjai között három kategóriában: magyar, klasszikus angol (longbow) és vadászreflex íjakkal.

Az eredményhirdetés után a program a Vigadóban, a Városi Művelődési Központban folytatódik, ahol a Keleti varázslat című műsorban klasszikus indiai zenét ad elő a budapesti Calcutta Trió, táncbemutatóval pedig az indiai Sandhyapia Kar lép fel. Az előadás szünetében a bengáli teaházban frissülhet fel a közönség.

Vasárnap a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, és kezdetét veszi a gyermekprogram zsonglőrökkel, élménykovácsolással és kézzel hajtott körhintával. Az ínyenceket nyárson sült ökörből szelt kóstoló várja. A délutáni programban hét szlovákiai és magyarországi katonai hagyományőrző csoport lép a közönség elé: mintegy 80 szereplő próbálja meg beavatni a nézőket a harc művészetének fejlődésébe a római kori légióktól a 19. századi huszáréletig. A középkori lovagok fegyverei, az alabárdok, harci csákányok és szakállaspuskák mellett ágyúlövések, solymászbemutató és hun lovasok színesítik majd a műsort. A nőket a kísérőprogramok keretén belül középkori divatbemutatóval várják a szervezők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár