2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kuruc időutazás és törökkori várjáték

2009. május 20. 16:33 MTI

Kuruc időket idéznek az idei várjátékok Dunaföldváron vasárnap. A napot toronyzene nyitja, színi előadás zárja, közben sok egyéb mellett harci bemutató, kurucétel-kóstoló is lesz. Egy héttel később várjáték várja az érdeklődőket a világörökségi Hollókő középkori várában, míg az ófaluban a népszokásokat elevenítik fel pünkösdvasárnap.

A dunaföldvári várjátéknak tízéves múltja van, most azonban, hogy egy PHARE-programnak köszönhetően felújították az 1500-as években épült várat és környékét, igyekeznek még gazdagabb programmal szolgálni a szervezők. Évről-évre más történelmi korszakot idéznek fel. Idén azért esett a választás a kuruc időkre, mert néhány hete megnyílt egy impozáns kiállítás Vak Bottyán emlékezete címmel. Az interaktív tárlatot, amely a Csonka-torony kiállítótermeiben látható, a kuruc generális halálának 300. évfordulójára rendezték a Wosinsky Mór Megyei Múzeummal közösen.

A várjátékokat a helyi Magyar László Gimnázium indította útjára tíz éve. Az intézmény ma is nagyon aktív résztvevője a programnak, melyhez idén egy színielőadással csatlakozik. A diákok A kuruc 3 igazsága című színdarabot adják majd elő. Az időutazás tárogatózenével veszi kezdetét. A kuruc kalandra hívó zene a Csonka-toronyból hangzik fel. A Bergengócia Kalandjátszóban a próbákat teljesítőket lovaggá avatják. Lesz kézművesvásár, mesterségbemutató, az érdeklődők megismerhetik, kipróbálhatják a kuruc tábori életet is - mondta el Pataki Dezső, a művelődési ház igazgatója.

A siklósi Tenkes Lovas Sportklub kuruc fegyver és harci bemutatót tart. Vívnak majd szablyával, fokossal, harcolnak ostorral, pisztollyal, de lovaikat ezúttal otthon hagyják, mert a földvári várudvaron nincs lehetőség lovas csatajelenetek felidézésére. Fellép a Rákóczi Tárogató Együttes is. A várjátékok idején a Csonka-, más néven Török-toronyban egy, a hagyományos kínai iparművészetet bemutató összeállítás is látható. A várudvaron álló Fafaragó Galériában Hagyományőrzők címmel viselet-, vertcsipke- és népihangszer-kiállítást lehet megtekinteni. A megidézett korszak ételei közül a kuructokány öreglebbenccsel és káposztás lángos kerül terítékre.

Az egy héttel későbbi eseményekkel kapcsolatban Sztrémi Zsuzsanna, a szervező Hollókőért Közalapítvány vezetője elmondta: hagyományőrző együttesek, népzenészek, népdalénekesek és néptáncosok bemutatójától telik meg zenével, dallal és tánccal az ófalu. Megválasztják a pünkösdi királyt és a királynőt, népi gyerekjátékokat tanítanak a kicsiknek, a látogatók népviseletbe öltözhetnek, és lesz kukoricapattogtatás, nemezelés, korongozás, mézeskalács-díszítés, valamint gyertyaöntésben és szövésben is részt vehetnek az érdeklődők.

Megrendezik a törökkori várjátékot, a Zombori Fivérek EC és a Pálffy Kompánia bemutatóját. A kerettörténet azt öleli fel, hogy bár az 1606-os bécsi béke hosszú időre békét hozott Magyarországnak, de a határvidéken, így Hollókő körül is gyakran megjelentek a török adószedők, emiatt rendszeresek voltak az összezördülések, a párviadalok köztük és a végvári katonák között. Felnőttek és gyerekek egyaránt részt vehetnek az interaktív hadijátékokban, a fegyverpróbákban és az ügyességi feladatokban.

A hollókői várban látogatható lesz a Tűzfegyverek elterjedése Magyarországon című, és a Gróf Pálffy Miklós életét bemutató kiállítás is. Hollókőt egyébként Pálffy Miklós komáromi főkapitány csapatai foglalták vissza a töröktől kiterjedt hadjáratban a tizenöt éves háború során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár