2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A normandiai partraszállás megváltoztatta a történelem menetét

2009. június 7. 13:05 MTI

A francia és az amerikai elnöki pár részvételével emlékeztek meg szombaton a normandiai partraszállás 65. évfordulójáról a franciaországi Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében, ahol több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona nyugszik.

A kilencezer meghívott, köztük kétszáz amerikai veterán részvételével rendezett ünnepség vendéglátója Barack Obama amerikai elnök és felesége volt. A megemlékezésen részt vett Stephen Harper kanadai, Gordon Brown brit és Francois Fillon francia miniszterelnök is, valamint Károly herceg, trónörökös, aki II. Erzsébet angol királynőt képviselte.

Eljött Tom Hanks amerikai színész is, aki a Ryan közlegény megmentése című filmjének forgatása, 1998 óta minden évben ellátogat a normandiai megemlékezésekre. Jimmy Carter elnöksége (1976-1980) óta valamennyi amerikai elnök legalább egyszer részt vesz a D-nap (D-Day) évfordulós ünnepségén, kivételt ez alól csak az idősebb George Bush jelentett.



Az 1944. június 6-i normandiai akció a történelem legnagyobb partraszállási művelete volt, hárommillió katona mozgósításával. A nyugati front megnyitása hozzájárult a náci Németország katonai összeomlásához, a második világháború gyorsabb befejezéséhez Európában.

A szövetséges erők katonáinak bátorsága megváltoztatta a huszadik századot - mondta Barack Obama amerikai elnök az ünnepségén elhangzott beszédében. Obama kiemelte: "a maximális veszélyben és a legszörnyűbb körülmények között ezek a magukat átlagosnak gondoló emberek megtalálták magukban azt, amitől fantasztikus cselekedetet hajtottak végre. Akkor még nem tudhattuk, hogy a huszadik századot meghatározó hatalmas fejlődés az Atlanti-óceán két partján ezen az alig harminc négyzetkilométernyi partszakaszon lezajlott csatában dőlt el. Nem felejthetjük el, hogy a partraszállás az a pillanat... volt, amikor...egyesek bátorsága és nagylelkűsége lehetővé tette, hogy az egész század irányt váltson" - hangsúlyozta az amerikai elnök.



Nicolas Sarkozy francia elnök hazája nevében minden Normandiában harcolt katonára emlékezett. Barack Obamát egy olyan ország jelképének nevezte, amely a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért küzd.

Az ünnepség helyszínéül szolgáló amerikai katonai temető a normandiai partvidék Omaha nevű szakasza felett található. A súlyos belpolitikai botrányok miatt ideges Gordon Brown megemlékezésében összekeverte a helyszín és az amerikai elnök nevét, s egyszer Omaha-partszakasz helyett Obama-partról beszélt. A beszédeket követően a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait, majd egyperces néma vigyázzállással adóztak az elesett katonák emléke előtt. Az ünnepség 21 ágyúlövéssel zárult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár