2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diplomáciai civakodás egy elmaradt meghívó miatt

2009. június 2. 11:47 The Daily Telegraph, The Daily Mail, BBC News

Komoly sajtóvitát hozott Angliában és Franciaországban, hogy II. Erzsébet azért nem megy el a normandiai partraszállás 65. évfordulója kapcsán megrendezésre kerülő ünnepségekre, mert nem kapott hivatalos meghívót. Az angol miniszterelnök ennek ellenére szívesen látná az uralkodónőt, a konzervatív lapok azonban a több évszázados angol-francia ellenkezés kiújulását vizionálják, és egyesek Sarkozyt az események kisajátítása mellett történelemhamisítással vádolják.

Gordon Brown, brit miniszterelnök a BBC One élő adásában nyugtatgatta Andrew Marr műsorvezetőt azzal, hogy mindenképp megpróbálja elrendezni a dolgot. Szerinte azonban a királynő részvétele a rendezvényeken csak a Buckingham palotától függ, azaz ha II. Erzsébet ott akar lenni Normandiában, akkor ők mindezt lehetővé teszik majd. Ez azonban a korábbi események tükrében nem túl valószínű. A vita így tovább folyik: az uralkodóház sajtóosztálya szerint ugyanis amíg nem kapnak hivatalos meghívót, sem a királynő, sem a család más tagjai nem jelennek meg az ünnepségeken, amelyek kiemelt vendége egyébként Barack Obama amerikai elnök lesz majd.

A Downing Street magatartása egyébként is elég ellentmondásos az ügyben: ők ugyanis fél évvel ezelőtt még mindennemű állami részvételtől elzárkóztak, azaz Angliát senki sem képviselte volna Normandiában. A média azonban komoly nyomást gyakorolt rájuk, hiszen ez lehet az utolsó olyan alkalom, amikor az egykori események még ma is élő veteránjai átkelhetnek Franciaországba. Amikor aztán szóba került, hogy Brown mégis milyen minőségében érkezik majd meg az ünnepségekre, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy csupán Sarkozy személyes, baráti meghívásának tesz majd eleget.


Amikor még szent volt a béke: Sarkozy Londonban

A miniszterelnök ezután arról beszélt, hogy a tiszteletadáson csak politikusok vesznek majd részt, ezért ott nincs túl sok keresnivalója a királynőnek. Ennek azonban ellentmond az a tény, hogy 5 évvel ezelőtt mind a királynő, mind pedig a királyi család több tagja is jelen volt a franciaországi ünnepségeken. Ráadásul Luc Chatel, francia kormányszóvivő szerint ők II. Erzsébetet is szívesen látják, és szerintük a kavarodás az angol kormányzat hibája, hiszen a hivatalos meghívót megkapva a Downing Street döntött úgy, hogy Brownt küldik a megemlékezésekre.

A konzervatívok számára ezen bejelentés csak olaj volt a tűzre: David Cameron pártvezér szerint a Munkáspárt még egy ilyen protokolláris esemény megszervezésére sem képes, és ezzel alábecsülik a 65 évvel ezelőtti események fontosságát. Romford Andrew Rosindell képviselő szerint a királynő meg nem hívása azért is lehet hatalmas diplomáciai baki, hiszen formálisan a mai napig az uralkodó a brit hadsereg főparancsnoka.

Az angol lapok viszont mindebben a franciák hibáját látják, és dühödten támadják Sarkozyt: a Daily Mail szerint „a franciák a mai napig örömmel dagonyáznának a náci kollaboráció mocsarában, és nem bocsátják meg az angoloknak, hogy megmentették őket”. Emellett az újság a következő felkiáltással fordult a francia elnökhöz: „A TE apád mi tett a háborúban Sarkozy?” A kérdés egyébként azért is sértő, mert Sarkozy magyar származású apja a második világháború végén a szovjet csapatok elől Budapestről a náci csapatokkal menekült Németországba. Hasonló történeteket ástak elő az elnök feleségéről, Carla Bruniról is, akinek családja Mussolini híveként volt fontos hadibeszállító.

Akinek pedig mindez nem lenne elég: a Daily Telegraph szerint az események ilyetén alakulása, és Sarkozy-Obama találkozója akár azt is szimbolizálhatja, hogy a normandiai partraszállás a franciák és az amerikaiak közös érdeme, amelyben a britek csak kisegítő szerepet játszottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár