2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Pénzbírság Hitler fejének letépéséért

2009. május 13. 14:29 MTI

Aránylag olcsón megúszta a Hitlert, jobban mondva a viaszfiguráját lefejező berlini merénylő. A német főváros illetékes bírósága ugyanis kedden 900 eurós (mintegy 253 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte azt a 42 éves férfit, aki tavaly júliusban a berlini Tussaud-panoptikum megnyitójának napján - második látogatóként - lefejezte a gyűlölt diktátort. Cselekedetével tiltakozni kívánt amiatt, hogy a náci vezér viaszfigurája bekerült a berlini viaszmúzeumba.


A merénylő korábban rendőrként dolgozott, s a hírek szerint a megnyitó előtti éjszakát barátaival egy kocsmában töltötte. Tettét állítólag korábban kitervelte, s annak elkövetésére fogadott is kocsmai barátaival. A hatóságok közlése szerint annak idején "rávetette" magát áldozatára, s egyszerűen leszakította a Hitlert berlini bunkerében, egy íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fejét. Két múzeumi alkalmazott igyekezett ugyan megakadályozni őt ebben, de nem sikerült, sőt a dulakodás közben a panoptikum egyik alkalmazottja könnyebb sérüléseket szenvedett. A vád ezért testi sértés elkövetése is volt.

A bíróság előtt Frank L. beismerte "bűnösségét", azt hangoztatva, hogy tettét a Tussaud-panoptikum általa gátlástalannak tartott üzleti filozófiája miatti felháborodásában követte el. Megengedhetetlennek nevezte, hogy Hitlerből is "profitot" csináljanak. A náci vezér panoptikumi elhelyezése egyébként már korábban nagy vitát váltott ki a német fővárosban. Elsősorban politikusok, továbbá a Németországi Zsidók Központi Tanácsa tiltakoztak az ellen, hogy a diktátor viaszfiguráját is kiállítsák, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott az eredeti elgondoláshoz.

Végül egy olyan kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a diktátor viaszfigurája mellett a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit részletesen ecsetelő táblát helyeztek el. Ezen kívül a nácizmus több millió áldozatának emléke miatt a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfiguráját megérintsék, illetve fényképezzék azt, miközben az összes többi panoptikumi viaszfigura érintése, illetve fényképezése engedélyezett. Az óvintézkedések és a biztonsági rendszabályok ellenére azonban megtörtént az incidens.

A náci vezért azóta "újjáélesztették", s feje visszakerült eredeti helyére - a meglehetősen élethű viaszfigura pedig az íróasztal mellé; az egyetlen különbség a korábbiakhoz képest csupán az, hogy a "bunkert" üvegfallal elkerítették, a biztonsági személyzetet pedig megerősítették. Azóta nem is próbálkozott senki újabb merénylettel.

A 200 ezer eurós viaszfigurában a merénylet kapcsán szakértők szerint több tízezer eurós kár keletkezett. A tulajdonoscsoport mintegy 7000 eurót követelt Frank L.-től, ennek behajtására azonban aligha van remény. Madame Tussaud berlini panoptikuma London és Amszterdam után immár a harmadik különleges viaszmúzeum Európában, s New Yorkkal, Las Vegasszal, Sanghajjal, Hongkonggal és Washingtonnal együtt a nyolcadik a világon. A német főváros múzeumában összesen mintegy 80 történelmi és jelenkori híresség kapott helyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár