2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Lenin-nyalókától Hitler letépett fejéig

2008. július 6. 13:59

Itt az uborkaszezon, és aki nem a strandon hűsölve élvezi a meleget, az megtudhatja, hogy rendkívüli incidens zavarta meg a berlini Tussaud-panoptikum hivatalos megnyitóját.

Not much fun in Stalingrad

A náci vezér panoptikumi elhelyezése már előzetesen óriási vitát váltott ki a német fővárosban. Elsősorban politikusok, továbbá a Németországi Zsidók Központi Tanácsa tiltakoztak az ellen, hogy Hitler viaszfiguráját is kiállítsák a panoptikumban, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott az eredeti elgondoláshoz.

Végül egy olyan kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a náci vezér viaszfigurája mellett egy, a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit részletesen ecsetelő táblát helyeztek el. Ezen kívül a nácizmus több millió áldozatának emléke miatt a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfiguráját megérintsék, illetve fényképezzék azt, miközben az összes többi panoptikumi viaszfigura érintése, illetve fényképezése engedélyezett.

Az óvintézkedések és a biztonsági rendszabályok ellenére közvetlenül a szombat délelőtti megnyitó után máris incidens történt. A hatóságok közlése szerint egy berlini férfi ugyanis egyszerűen letépte - letörte - a Hitlert berlini bunkerében, egy íróasztal mellett ábrázolt viaszfigura fejét. Egy másik látogató sikertelenül igyekezett megakadályozni őt ebben, s eközben dulakodásra is sor került.

A panoptikum illetékesei azonnal riasztották a rendőrséget, s a férfit még a múzeumban őrizetbe vették. A 41 éves, Berlin Kreuzberg nevű negyedében lakó tettes ellen vádat emelnek. Az első értesülések szerint cselekedetével - azaz a diktátor fejének letépésével - tiltakozni kívánt amiatt, hogy Adolf Hitlert is kiállították a panoptikumban. Egy viaszfigura elkészítése legkevesebb 200 ezer euróba kerül.

Kólaízű Lenin-nyalókát hozott forgalomba Seattle egyik játéküzlete. Az Archie McPhee, amely szokatlan árucikkeiről vált ismertté, most a proletariátus vezérét kínálja a vásárlóinak. Egy-egy dobozban 24 darab, kézileg csomagolt, műanyag pálcikára húzott Lenin-fej található. A készlet ára 27 dollár 95 cent, vagyis 4157 forint - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség honlapján. A cég honlapján azzal kínálja a portékáját a reménybeli vevőknek, hogy a fogyasztók vásárlásukkal ünnepelhetik meg a kommunizmus bukását és fejezhetik ki, hogy van érzékük a politikai humor iránt.

Az üzlet számos egyéb kommunista tematikájú árut is kínál: "A tégy jó benyomást elvtársaidra!" szlogennel hamisítatlan "kommunista" szakáll- és bajuszegyüttest ajánlanak, amely kiköpött mása az 1917-es forradalom vezére szőrzetének. A kínálatban szerepel egy műanyagkeretben lévő vörös arc is, amely Lenintől Fidel Castróig számos kommunista vezető fizimiskájává konvertálható. A készletben akad még Lenin-portrés, sarló-kalapácsos emblémával díszített mentolos cukorka. Utóbbi arra szolgál, hogy a vásárló forradalmasíthassa leheletét, ahogy Lenin és a bolsevikok forradalmasították Oroszországot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár