2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Üres Hitler bunkerje a berlini Tussaud-panoptikumban

2008. július 8. 08:48

Üresen áll Adolf Hitler bunkerje a berlini Tussaud-panoptikumban. Noha Madame Tussaud viaszmúzeumába vasárnap is özönlöttek a látogatók, hiába keresték a hírhedt náci vezért.

Sikeres merénylet Hitler ellen

Hitler viaszfigurájának elhelyezését a múlt szombaton megnyílt panoptikumban óriási viták és tiltakozások előzték meg, a tulajdonos Merlin Entertainments Group azonban ragaszkodott ahhoz, hogy `a történelem részeként` a náci diktátor is a panoptikum lakója legyen a többi 74 - `szalonképes` - viaszfigurával együtt.

Végül egyfajta kompromisszumos megoldás született, a tulajdonos cég ugyanis a tiltakozások hatására vállalta azt, hogy a náci vezért berlini bunkerjében, íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fölött hatalmas tábla ecsetelje a fasizmus és személy szerint Hitler történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották érintését, továbbá fényképezését, miközben az összes többi viaszfigura akadálytalanul simogatható és fényképezhető.

Mindennek ellenére Adolf Hitler mindössze három percig "állta a rohamot". A múzeum ugyanis délelőtt 10 óra 6 perckor nyitotta meg kapuit, s 10 óra 9 perckor a diktátor már "fejetlenül" ült íróasztala mellett. A tettes, a 41 éves Frank L. a panoptikum második látogatója volt, aki előtte több mint egy órát állt sorban. Miután pedig beengedték, szabályos csatakiáltással támadta meg a viaszdiktátort, s feltartóztathatlanul tépte - szakította - le fejét. Két múzeumi alkalmazott hiába próbálta útját állni, Frank L. elsöpörte őket, sőt egyiküket könnyebben meg is sebesítette.

A tettest az azonnal mozgósított rendőrök még a panoptikumban őrizetbe vették, kihallgatása több órán keresztül tartott, majd késő este szabadon engedték. Értesülések szerint anyagi kár okozása és testi sértés címén emelnek vádat ellene.

A hatóságoknak maga vallotta be, hogy a diktátort előre megfontolt szándékkal "fejezte le", ugyanakkor barátaival fogadott is arra, hogy tervének végrehajtásától nem riad vissza. Elmondta, hogy tettével a fasizmus, illetve a háború ellen kívánt tiltakozni, mert felháborította őt, hogy Hitler viaszfigurája Berlinben, sőt a Zsidó Múzeum közelében kerül kiállításra. Magát egyébként baloldalinak, de nem szélsőségesnek nevezte a főváros Kreuzberg nevű negyedében lakó Frank L. aki fiatalabb korában rendőrnek készült, most azonban egy idősek otthonában ápolóként dolgozik.

A Merlin Entertainments Group szóvivője vasárnap közölte: a szakértők még vizsgálják, hogy a diktátor viaszfigurájában mekkora kár keletkezett. A múzeum vezetése hétfőn védelmébe vette a döntést, és bejelentette, hogy a 200 ezer eurós (46,4 millió forint) viaszbábot néhány héten belül helyreállítják, és aztán ismét visszakerül a múzeumba. "Hitler Berlin történelmének olyan meghatározó részét képviseli, amelyet nem lehet letagadni" - fogalmaztak a múzeum illetékesei közleményükben. A viaszszobor azonban olyan védelmet kap majd, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset - mondta a múzeum szóvivője.

A történtek nagy visszhangot kaptak a helyi sajtóban. "Legalább egy merénylet sikerült Hitler ellen" - élcelődött a Der Spiegel újságírója. A berlini közvéleményt egyébként erősen megosztották a történtek. A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek szinte fele-fele arányban vélekedtek úgy, hogy "túlkapás" történt, illetve, hogy Frank L. helyesen cselekedett. Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi szóvivő vasárnap sikeres "merényletként" jellemezte azt, ami történt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár