2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kasszasiker lett a nankingi mészárlásról szóló film

2009. április 28. 12:55 MTI

Meglepően jelentős, 70 millió jüan (2,3 milliárd forint) összértékű jegyeladást produkált a szerdai bemutatótól vasárnapig a kínai mozikban az 1937-es nankingi mészárlásról szóló, Élet és halál városa (Nancsing! Nancsing!) című kínai történelmi dráma.

Lu Csuan (Lu Chuan) rendező arról számolt be, hogy a filmet 1400 filmvásznon kezdték játszani Kínában. Összehasonlításul: John Woo tavaly júliusban bemutatott, számos filmsztárt felvonultató Cse pi (Vörös szikla) című történelmi eposza a vetítés első öt napjában 108 millió jüanos (3,5 milliárd forint) bevételt ért el. A mintegy 2,5 milliárd forint összköltségvetésű Nanking-dráma elkészítéséhez a kínai kormány is támogatást nyújtott.



A sötét tónusú film a kínaiak számára mai napig fájó témát dolgozott fel: 1937-ben az ország keleti részében fekvő akkori fővárosba, Nankingba (mai nevén Nancsingba) bevonuló japán csapatok a történészek megállapítása szerint legalább 150 ezer embert öltek meg és asszonyok tízezrein követtek el erőszakot. Sok konzervatív gondolkodású japán a japánok második világháborús brutalitását eltúlzó történetek közé sorolja Nankingot.

A film a mészárlás 70. évfordulója kapcsán készült; egy kínai és egy japán katona, valamint a helyi lakosok szemszögéből mesél a japán atrocitásokról. A jubileum évében, 2007-ben az akkori eseményekkel foglalkozó több film egyikét sem mutatták be, az Élet és halál városa lett az első, amit moziba engedtek. A téma érzékenységét jellemzi, hogy Lu öt hónapig várt filmterve jóváhagyására, és miután műve elkészült, újabb öt hónapba telt, míg a cenzúra jóváhagyta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár