2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ereklyét elemeznek a nukleáris régészek

2009. március 3. 13:15 MTI

Nem mindennapi kincset rejtett az egyik atomlerakóhelyen korábban talált üveg: a palackba rejtett plutóniumminta az első, bomba gyártásához is alkalmas plutóniumból származhat, amelyet egy atomerőműben állítottak elő.

A lelet 1944-ből, az Egyesült Államok atomprogramjának gyermekkorából származhat. A Pacific Northwest nemzeti laboratórium munkatársainak egy csoportja nukleáris elemző technikákat alkalmazva próbált fényt deríteni a minta születésének idejére és eredetére. Az ügyről az Analytical chemistry című szaklap legújabb száma közölt részleteket, a tudósok "nukleáris régészetként" írták le kutatásukat.

A szóban forgó palackra a Washington állambeli Hanford atomtemetőjében találtak rá. A Manhattan-terv részeként 1943-ban létre hozott Hanford adott otthont a világ első átfogó plutónium-előállító létesítményének. A Manhattan-projekt az Egyesült Államok atomfegyver-előállítását célzó programja volt a II. világháborúban. A terv alapja abban a félelemben gyökerezett, hogy a náci Németország hasonló technológián dolgozik. A terv végül a Hirosimára és Nagaszakira ledobott két atombombával érte el tetőpontját.

A hanfordi plutónium az első kísérleti robbantásnál, és a két "élesben" ledobott bombánál is felhasználásra került. A nukleáris hulladéklerakó területét most környezeti rehabilitáció előtt áll, mivel még mindig igen magas a radioaktív sugárzás szintje. A tisztítást végző személyzet 2004-ben talált rá egy különös tartalmú széfre, amelynek tartalma még a program kezdeti idejéből származott. A pontos kor meghatározása érdekében analizálták a minta plutónium- és uránizotópjait, és arra a következtetésre jutottak, hogy a minta 1944-ből való.

A reaktort is sikerült azonosítani, amelyben a minta készült. A kutatók szerint a Tennessee állambeli Oak Ridge erőművében állították elő, amelyet egy évvel a Manhattan-terv engedélyezését követően, 1943-ban helyeztek üzembe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár