2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Afrika partjainál süllyedhetett el Atlantisz

2009. február 20. 17:01 MTI, The Daily Telegraph

Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri "búvárkodást" is lehetővé tévő Google Föld műholdas képkezelő segítségével az Atlanti-óceán fenekén "utcák rácsozatát" vélte felfedezni.

Platón (i.e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban ír a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. A birodalommal földrengések és szökőár végezhetett.

A filozófus Atlantisz történetét egyébként Szolóntól ismerte, aki i.e. 560-ban tett egyiptomi utazásakor hallott a sziget hirtelen pusztulásáról, amely "egy súlyos nap és éjjel (...) a tengerbe merülve eltűnt." A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált királyságot Zeusz parancsára öntötte el a tenger. Afrika északnyugati partjaitól 620 mérföldnyire (998 kilométernyire), a Kanári-szigetek mellett az óceán fenekén látszó tökéletesen négyszögletes képződmény akkora, mint Wales.

Bernie Bamford szerint, aki a Google Ocean segítségével megfigyelt alakzatot légi fényképhez hasonlította, a derékszögű utcák rendszere a Buckinghamshire-grófságban lévő Milton Keynes város "rácsszerkezetéhez" emlékeztet. "Emberi kéz alkotása" - vélekedett a mérnök.

Bernie Bamford felfedezésével kapcsolatban az Atlantisz-szakértők úgy vélekednek, hogy koordinátái megegyeznek az elsüllyedt sziget lehetséges fellelhetőségeinek egyikével. Charles Orser, a New York-i Egyetem történeti régésze szerint a felfedezés igazán lenyűgöző, ám további bizonyítást igényel."Platón leírásából kiindulva ez az egyik lehetséges helyszín. Még abban az esetben is, ha kiderül, hogy csupán geológiai képződményről van szó, megérdemli a további kutatásokat" - hangsúlyozta az Atlantisz-szakértő.

A Google Föld programozói jóval szkeptikusabbak: szerintük csak a tengerfeneket vizsgáló kutatóhajók szonárjainak köszönhetők a furcsa vonalak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár