2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Atlantiszt rejtheti a tenger Gibraltárnál

2005. július 27. 11:08

Az elsüllyedt várost korábban többen és többfelé keresték már, ám most úgy tűnik végre ráakadtak egy olyan víz alatti szigetre, melyre tökéletesen illik a Platón által adott leírás is.

Spartel cunami áldozata lett

"(...) Sok és sokféle pusztulása volt már az embereknek, és még lesz is; tűztől és víztől a legsúlyosabbak, de ezer egyéb okból más enyhébbek is. Mert az, amiről nálatok is beszélnek, hogy egyszer Phaethón, Héliosz fia, atyja kocsiját befogva - minthogy képtelen volt atyja után hajtani - a földön is felperzselt mindent, s maga is villámsújtottan pusztult el, meseszerűen hangzik, de igaz benne a Föld körül keringő égitestek pályájukról való eltérése, és a földi dolgok nagy időközönként bekövetkező pusztulása a túl sok tűz miatt. (...) Idővel azonban rendkívüli földrengések és özönvizek támadtak, s eljött egy súlyos nap és éjjel, amikor a ti egész haderőtöket is egyszerre elnyelte a föld, és Atlantisz szigete is a tengerbe merülve eltűnt. Ezért nem hajózható és nem kutatható át az ottani tenger még ma sem, mert akadályozza a nagyon sekélyes iszap, melyet a süllyedő sziget halmozott fel."
(Platón: Kritiasz, 22.o., Platón összes művei, Európa Könyvkiadó, 1984)
Atlantisz: egyetlen legenda, számtalan felfedező
Atlantisz felfedezése: tévedés vagy hazugság?
Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait
Szökőár pusztított el egy antik civilizációt
Írország lehet az igazi Atlantisz
Eltűnt világok nyomában: Szantorin
Platón 2300 évvel ezelőtt Kritiasz című munkájában leírta a sziget pusztulását, s ennek alapján már többször, több helyen próbálták megtalálni az elsüllyedt várost. A Geology magazin most megjelent számában a plouzanéi Tengerészeti Kutatások Európai Intézetének munkatársa, Marc-Andre Gutscher arra a következtetésre jutott, hogy az elveszett város a Gibraltári szorostól nyugatra található Spartel elsüllyedt szigete volt. A sziget csúcsa ma 60 méterrel a Cádizi öböl vízszintje alatt található, és minden bizonnyal akkor került ennyire mélyre, amikor az utolsó jégkorszak végén a gleccserek olvadásával megemelkedett a tengerek szintje is. A jégkorszaki gleccserek olvadásával járó tengerszint emelkedéshez kapcsolódnak az özönvíz nyomait kereső Fekete-tengeri kutatások is.

Gutscher hanglokátorokkal vizsgálta át a tengerfenéknek ezt a területét, és végül eléggé vegyes eredményekkel szolgál Atlantisz ügyében. A földtani vizsgálatok azt mutatják - áll a cikkben -, hogy 12000 évvel ezelőtt a sziget pusztulásához egy nagy földrengéssorozat, és az általa kiváltott szökőár vezetett. Mindez érdekes módon nagyjából a Platón leírásának megfelelő helyen és időben következhetett be.

Gutscher adatai első ránézésre kissé csalódást okozhatnak. A lokátoros mérések szerint a Platón által megadott időpontban a tengerszint már nagyon magas volt a sziget partjainál. Vagyis ha csak ezekre az adatokra alapozunk, akkor a sziget csak egy nagyjából 500 méter átmérőjű tengermosta sziklacsúcs lenne, ami biztosan nem felel meg egy Atlantisz méretű városnak. Ám Gutscher szerint a szeizmikus aktivitás miatt a sziget azóta is sokat süllyedhetett. Atlantisz elmerülésének időpontja óta nyolc nagyobb földrengés rázta meg a térséget, és mindegyik több méterrel vitte lejjebb a tengerfenék szintjét. Így Spartel szigete a vártnál 40 méterrel magasabban lehetett, azaz ötször két kilométeres átmérőjével már tekintélyes civilizációt hordozhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár