2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Keleti-tenger partjainál lehetett Atlantisz

2007. június 28. 09:00

Atlantisz létezett, de nem ott, és nem úgy, ahogy eddig gondolták. A mai Keleti-tenger (Balti-tenger) fenekén ugyanis 8 ezer esztendős emberi települések vannak.

Süllyedő partok (Sincos) nevet viselő projekt kutatói az elmúlt hetekben arra a következtetésre jutottak, hogy a Keleti-tenger mai medrében beljebb is találhatók emberi települések nyomai. Úgy vélik, hogy a lengyel és a litván partok előtt is hasonló a helyzet, de ott eddig nem folytak kutatások.

A Sincos projekt 2002-ben indult, a Német Kutatási Közösség (DFG) támogatásával még két évig folytatódik és a jégkorszak utáni történésekkel foglalkozik. A tengerfenékről eddig mintegy 6 ezer régészeti lelet került elő. A tudósok és a búvárok egyebek között Zingst és Rügen szigete előtt kutattak, és öt-tíz méteres mélységben ismét települések nyomaira, illetve egy folyó medrére bukkantak. A kutatáshoz egy ultramodern hajó, a Professor Albrecht Penck áll rendelkezésre.

A jégkorszak utáni olvadásban elmerült kőkorszaki településeket a tudomány egy jütlandi falu nyomán "Ertebölle kultúrának" nevezte el. Harald Lübke, a Német Régészeti Intézet munkatársa szerint akkor 100 év alatt másfél métert emelkedett a tengerszint, és a kőkorszaki embereknek végig kellett nézniük, hogyan borítja el a sós víz a forrásokat, a folyókat és kunyhóikat.

A víz a Skandináviát 3 ezer méter vastagságban beborító gleccserekből származott, és fokozatosan elnyelte a mai Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány tengerpartját. A folyamat egyébként nem állt meg, a tenger évente állítólag 40 centimétert vesz el a partokból - írja a Die Welt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár