2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot

2009. január 25. 12:46 MTI, Science Daily

Vikingek leszármazottai lakják a mai Izlandot - bizonyosodott be az eddigi legátfogóbb, egyetlen populációra vonatkozó ősi DNS-vizsgálat során. Az izlandi deCODE Genetics biotechnológiai cég tudósai 68 ősi csontvázban vizsgálták az anyai ágon öröklődő, úgynevezett mitokondriális DNS-t. E kutatás révén megismerhető, hogy milyen változások következtek az elmúlt évezred során az izlandi lakosság génállományában.

A genetikai vizsgálat igazolta az óizlandi sagák hitelességét, ugyanis a mai férfilakosság zöme Skandináviából érkezett, a vikingek leszármazottja. Ami a nőket illeti, az eredeti populáció zöme Skócia és Írország tengerparti részeiről származik, vagyis azokról a területekről, amelyek 1100 évvel ezelőtt, Izland benépesülésének idején rendszeres elszenvedői voltak a vikingek támadásainak. A kutatás arra is fényt derített, hogy a jelenkori izlandi lakosság génállománya gyorsan változott az elmúlt évezred során. Ennek következtében az eredeti "ősanyák" kevesebb genetikai hasonlatosságot mutatnak a mai izlandi populációval, viszont több rokon vonást mutatnak a kortárs skót, ír és skandináv lakossággal, ahogy az észak-nyugati és dél-nyugati európaiakkal is.

A jelenség az úgynevezett genetikai sodródással (genetic drift) magyarázható. Bármelyik népességben előfordulnak olyan egyének, akiknek az átlagnál több gyermeke születik, s 35 nemzedék múltán a populációban több leszármazottjuk lesz, mint másoknak. Ennek különös jelentősége van egy kis lélekszámú közösség esetében, ahol az eredeti populációhoz képest a népességen belül csökken a genetikai változatosság. A jelen kutatásban csupán a mitokondriális DNS-t vizsgálták, ám ugyanez a jelenség lehetne megfigyelhető az apáról fiúra "szálló" Y-kromoszóma esetében is.

"Ez a vizsgálat megmutatta, hogyan lehet az ősi DNS segítségével végigkövetni nemcsak egyetlen közösség történetét, hanem arra is alkalmazható, hogy kiderítsük miként rajzottak ki távoli őseink Afrikából, s népesítették be az egész bolygót" - nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Kari Stefansson professzor, a deCODE Genetics társalapítója. Mint mondta, ez volt az első eléggé átfogó vizsgálat, amely lehetővé tette statisztikai módszerek alkalmazását az ősi DNS vonatkozásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár