2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették a sikító múmia kilétét

2008. november 24. 11:20 National Geographic News

Pentewere herceg lehetett az a szörnyen fájdalmas arckifejezésű egyiptomi múmia, akinek kilétét eddig nem sikerült megállapítani - állítja egy új kutatás. A fiút valószínűleg egy apja, III. Ramszesz elleni merénylettervben való részvétel miatt mérgezhették meg.

Az 1886-ban megtalált, és jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzött múmia legújabb vizsgálatai segítettek a régészeknek az egykori gyilkossági kísérlet, öngyilkosság, és titokzatos összeesküvés részleteinek rekonstruálásában. A testet idén Bob Brier, a New York-i Long Island Egyetem kutatója vizsgálta meg, aki szerint a maradványok kétféle bánásmód nyomait tükrözik: egyfelől meg akartak szabadulni tőle, másfelől pedig megőrizték őt az örökkévalóságnak.

Az "E-jelű ismeretlen ember" nyitott állkapcsa, és szenvedő arckifejezése miatt a sikító múmia nevet is viseli, és már megtalálása óta lenyűgözi a kutatókat. A halál okáról már több elmélettel is előálltak: egyesek szerint élve temették el, vagy megmérgezhették, és voltak olyan, akik szerint ő lehetett a Tutanhamon uralkodása alatt meggyilkolt hettita herceg. A régészek ennek ellenére mostanra abban egyetértenek, hogy a nyitott állkapocs nem a szenvedés miatt látható így, hanem a bomlási folyamatoknak, és a koponya hátraesésének köszönhető. A hettita-elméletet is kizárták, hiszen azt a férfit nem mumifikálták volna. A mérgezés elméletét azonban a mai napig nem sikerült teljesen tisztázni.

Az Egyiptomi Régészeti Főtanács vezetője, Záhi Havvász szerint a múmiát birkabőrbe bugyolálták, amit csak azokkal tettek meg, akik valami rossz dolgot követtek el életükben. Havvász szerint lehet, hogy amikor a merénylet részleteire fény derült, a fiút mérgezés általi halálra ítélték. Mindezt a papiruszok is alátámasztják: ezek szerint az i.e. 12. században került sor arra a perre, amelynek során III. Ramszesz feleségét a fáraó elleni összeesküvéssel gyanúsították, hogy az apa helyére saját fiát, Pentewerét ültesse.

A sírt is csak véletlenül találták meg: azon ugyanis semmilyen jelzés, vagy díszítés nem volt, talán azért, hogy a benne nyugvó személy bűnei miatt ne juthasson el a túlvilágra. Ennek a feltevésnek azonban Brier szerint a gondos mumifikálás mond ellent. Arra ugyanis a hagyományokkal szakítva, igen gyorsan kerülhetett sor, mert sem az agyát, sem a belső szerveit nem távolították el, és teljesen nem sikerült kiszárítani sem. Brier szerint általában a koponyába az agy eltávolítása után gyantát töltöttek, ám ebben az esetben a gyantát csak a férfi torkán öntötték le, ami egy többé-kevésbé elsietett, kapkodós mumifikálásra utalhat.

A tesztek során eddig csak a CT-vizsgálatokra került sor, így Havvász szerint lehetséges, hogy a hamarosan elvégzendő DNS-vizsgálat alátámaszthatja a most felállított elméletet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár