2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatértek a Parthenon frízének töredékei

2008. november 7. 09:34 MTI

A vatikáni Etruszk Múzeum egy évre kölcsönadta Görögországnak a Parthenon márványfrízének egy darabját. A lépéssel azonban nem nyílhat meg az út az Angliában őrzött darabok hazatérése előtt.

A Parthenont 2500 éve építették az Athént patronáló Athéné istennő tiszteletére. A márványból emelt templomot szobrok százai díszítették és gyakorlatilag a 17. századig, a török megszállásig épségben fennmaradt. 1687-ben az Athént ostromló velencei haderő ágyútűz alá vette az Akropoliszt, s felrobbantotta a lőporraktárnak berendezett Parthenont.

A műkincsek széthordását a velenceiek kezdték, majd a nyugati látogatók folytatták, s a pusztítást Lord Elgin skót diplomata tetőzte be, aki a 19. század elején a szobordíszek jó részét eltávolíttatta és Londonba vitette, ahol többségük ma a British Múzeumban látható. A márványfrízek kis fragmensei azonban megtalálhatóak francia, német, osztrák és dán múzeumokban.

A vatikáni múzeum egy ifjú fejét kölcsönözte ki. A 25 centiméteres alkotás része az i.e. 445 és 438 között készült 160 méteres márványfríznek, amely a Parthenon külső falát ékesítette. A fejet a görög fővárosban egy ifjút ábrázoló torzóhoz illesztették, "aki" Athéné istennőnek szánt ajándékot - nyalánkságokat - visz egy tálcán. A kölcsönszerződés egy évre szól, de hatálya meghosszabbítható. Giandomenico Spinola, a vatikáni múzeumok antik gyűjteményeinek igazgatója szerint szó lehet a márványfríz két további darabkájának a kölcsönadásáról is. Mihalisz Lapisz görög kulturális miniszter szerint a vatikáni gesztus jó példaként szolgálhat más múzeum számára is.

Görögország már régóta küzd az úgynevezett Elgin-márványok visszaadásáért. A British Múzeum mindeddig visszautasította a tárgyalásokat, mondván, hogy a márványfrízek legálisan kerültek az országba, s az ókori alkotásokat milliók csodálhatják meg az ingyenes tárlaton. Hannah Boulton, a British Múzeum szóvivője szerint a vatikáni példa nem növeli a nyomást az intézményre. Mint hangsúlyozta, csupán kölcsönszerződésről van szó.

Ez év szeptemberben a palermói múzeum visszaszolgáltatta a márványfríz egy darabkáját, a Heidelbergi Egyetem pedig tavalyelőtt három töredékét adta vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár