2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 kevéssé ismert vérfürdő a történelemből

2008. október 16. 11:04 The List Universe

Az emberekben rejlő gonosz túlságosan is gyakran megmutatta arcát a világnak tömegmészárlások és vérfürdők formájában. A következő lista a kevéssé ismert eseteket sorolja fel. Az a tény, hogy egyáltalán 10 ilyen mészárlást lehet találni, szomorú bizonysága annak, mire képesek a hatalommal rendelkező vezetők, ha akadálytalanul tobzódhatnak.

Párizs és Srebrenica



10. Szent Bertalan éjszakája

A Szent Bertalan éjszakáján történt mészárlás a franciaországi katolikusok erőszakos akciója volt a hugenották (francia kálvinisták) ellen a francia vallásháborúk idején. A hagyomány úgy tartja, hogy a véres esemény kiötlője Medici Katalin, IX. Károly király anyja volt. A mészárlásra a protestáns Navarrai Henrik és a király lánya közötti házasságkötés után hat nappal került sor. A jeles eseményre számos jómódú és befolyásos hugenotta érkezett a főleg katolikusok lakta Párizsba. A tragédiához vezető első esemény a hugenotta Gaspard de Coligny hadvezér ellen elkövetett merényletkísérlet volt, amelyet 1572. augusztus 24-én megismételtek, most már sikerrel. A hugenották legyilkolása egész Párizsra kiterjedt, később más városok és kerületek is követték a főváros példáját. A gyilkosságok még hónapokig folytatódtak. Az áldozatok pontos száma nem ismeretes. Becslések szerint Párizsban 2000, vidéken pedig 3000 hugenotta vesztette életét a mészárlásban.

9. A granadai mészárlás
Állítólag Abu Ishaq következő verse, amelyet Granadában írt, szolgáltatta az ürügyet a mészárlásra: „Ne tekintsétek hitszegésnek, ha megölitek őket, a hitszegés az lenne, ha élni hagynátok őket. Ők szegték meg a velünk kötött szerződést, így hogyan érezhetnétek bűntudatot a szószegők ellen? Hogy lehetne egyezségnek nevezni, ha mi jelentéktelenek vagyunk, ők pedig kiválóak? Megaláztak minket, mintha mi tévedtünk volna, és nekik lenne igazuk.” 1066. december 30-án (4827. Tevet hónap 9.) a feldühödött mohamedánok megtámadták a királyi palotát, meggyilkolták József ibn Naghrela zsidó vezetőt, és vérfürdőt rendeztek a város zsidó lakosai között. Mintegy 1500 zsidó családot (4000 embert) gyilkoltak meg.



8. Bataki mészárlás

A bataki mészárlásra 1876-ban, az áprilisi felkelés kezdetén került sor. Az oszmán csapatok 3000-5000 ezer bolgárt gyilkoltak meg. 1876. április 30-án Ahmet Aga Barun vezetésével 8000 török katona, főleg basibozuk (török szabadcsapat tagja) vette körül a várost. Az első összecsapás után a bataki férfiak úgy határoztak, hogy tárgyalást kezdenek Ahmet Agával, aki megígérte nekik, hogy ha leteszik a fegyvert, visszavonja a csapatait. Amikor a felkelők leadták fegyvereiket, a basibozukok rátámadtak a védtelen lakosságra. Az áldozatok nagy részét lefejezték.

7. Thesszaloniki mészárlás
A thesszaloniki mészárlás Theodosius, római császár megtorló akciója volt 390-ben az ellene fellázadt Thesszaloniki lakói ellen. A lázadást a császár azon parancsa váltotta ki, amely elrendelte egy igen népszerű kocsihajtó elfogását, amiért az megpróbálta elcsábítani és megrontani a császár egyik szolgáját (Butherich). A kocsihajtót börtönbe zárták, de a város polgárai a szabadon bocsátását követelték. Buterichet a zavargások során meggyilkolták, így a császár közbelépett, és kivégzéseket rendelt el. A gót csapatok a hippodromban 7000 ember öltek meg. A szám valószínűleg túlzás, de jól érzékelteti a mészárlás nagyságát. Ambrosius, milánói püspököt felbőszítette az incidens, és bűnbánatra szólította fel a császárt.



6. Srebrenicai mészárlás

A srebrenicai népirtásra 1995 júliusában került sor a boszniai háború idején. A boszniai szerb hadsereg (VRS) csapatai Ratko Mladic vezetésével 8000 bosnyák férfit, köztük mintegy 500 gyermeket gyilkoltak meg a Bosznia-Hercegovinában fekvő Srebrenica környékén. A VRS mellett a Skorpiók nevezetű szerb félkatonai egység is részt vett a népirtásban. Jelenleg 5600 áldozatot sikerült azonosítani DNS-minta segítségével. A mészárlás előtt az ENSZ védett övezetnek nyilvánította Srebrenicát, de ez se tudta megakadályozni a tömeggyilkosságot, sőt 400 fegyveres holland békefenntartó katona is ott állomásozott. Egy széleskörű vizsgálat után 2002-ben a holland kormány lemondott az ügy miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár