2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interaktív régészet Győrben

2008. október 13. 08:33

A győri Xántus János Múzeum most megnyílt, "Jöttek-Mentek" című új időszaki kiállítása a langobardok és az avarok kisalföldi emlékanyagából nyújt ízelítőt a látogatóknak. A kiállítással párhuzamosan, a győri Széchenyi téren folyó feltárásról pedig a múzeum oldalán indított blogban olvashatunk.

A laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt élvezhető kiállításon néhány régi lelet - a gyirmóti kard arany markolatgombja, a bezenyei fibulák, a mosonszentjánosi főnemesi sírok leleti - mellett elsősorban az elmúlt két évtized ásatásairól származó tárgyak tekinthetik meg az érdeklődők.

A kora avar harcos fegyverzetét bemutató tárló valószínűleg inkább a gyerekek, a „Kis avar tipológia” című vitrin pedig a szakmabeleik fantáziáját csigázza fel, míg a Győr-Pápai vám lelőhelyről származó avar sír rekonstrukciója mindenki érdeklődésére számot tarthat, mivel nem szokványos sír életnagyságú rekonstrukciója készült el a kiállításra: a harcos mellé helyezték megnyúzott lovát is. A kiállítás legszebb leletei közé tartoznak a Komáromból (Szlovákia) származó lószerszám- és övdíszek.

Győri leletek felhasználásával készült el egy avar férfi és nő 3D-rekonstrukciója, melyek megtekinthetők a kiállítótérben elhelyezett monitoron. Kicsik és nagyok számára egyaránt élményt jelenthet, hogy a kiállításon bemutatott tárgyak egy részéről másolat készült, melyek a „Tapintható tárlatban” kézbe vehetők. A legmodernebb technikák igénybevételével készített kiállítás még azok számára is élményt jelenthet, akik a múzeumi látogatásokat amúgy unalmasnak találják. A Jöttek-Mentek egy igazán sokszínű, látogatóbarát kiállítás, mindenki számára élvezhető.

Mindezzel párhuzamosan kezdtek ásatást a régészet a Széchenyi téren, amelynek eredményeiről napi szinten is értesülhetünk a múzeum oldalán indított blogban. Az internetes napló egyelőre nagyon gyerekcipőben jár, és a nagyfelbontású képek mellett több bejegyzés szól a jópofa technikai esetlenkedésről, mint a szakmai munkáról, de reméljük ez idővel megváltozik majd. A kezdeményezést azonban elsőrangúnak is követendőnek tartjuk, hiszen ezáltal végre közvetlen közelből követhetjük figyelemmel a munkálatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár