2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a debreceni Déri Múzeum anyagából Győrött

2006. augusztus 2. 12:21

A debreceni Déri Múzeum Szomolányi-gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön a győri Xantus János Múzeumban; a tárlat páratlanul gazdag iparművészeti kollekciót vonultat fel, amelynek darabjait Szomolányi Elemér gyűjtötte össze több évtizedes munkával a múlt században - mondta az MTI érdeklődésére Székely Zoltán művészettörténész hétfőn Győrött.

Ismertetése szerint a Xantus Múzeum szeretné újraéleszteni azt a korábbi gyakorlatot, amikor a közgyűjtemények egymás közötti kiállítás-cserével tették színesebbé programjukat a képzőművészetet kedvelő közönség számára. A Szomolányi-gyűjteményhez való hozzájutásunkat bizonyos mértékben megkönnyítette, hogy az anyag nem szerepel a debreceni múzeum állandó kiállításán - mondta a győri szakember.

A kollekció több mint válogatás, a bútorokon és néhány festményen kívül az ötvösművészeti anyagot, a szelencekollekciót is az érdeklődők elé tárják az október 10-ig látogatható kiállításon. A gyűjtemény gerincét az ötvösművészeti anyag alkotja - közölte Székely Zoltán. Tájékoztatása szerint a XVI-XIX. századból származó serlegek, kupák, ékszertálkák, gyertyatartók a legjelentősebb német központokban, mindenekelőtt Nürnbergben és Augsburgban készültek. Számos műremek képviseli a nagyhírű magyar ötvösséget, amelynek főbb központjai a felvidéki és erdélyi városok voltak.

Székely Zoltán kitért a szelencegyűjteményre is, amelynek darabjai francia, német és osztrák mesterek kezemunkáját dicsérik. Az anyagot több táblakép, köztük Mészöly Géza és Paál László XIX. századi mesterek munkái egészítik ki. Az MTI érdeklődésére válaszolva a szakember elmondta: cserekiállításként Győr is tud különlegességeket felkínálni Debrecennek, hiszen Pannóniából származó római kori régészeti anyaga kuriózum. Emellett gazdag a közgyűjtemény XVII.-XVIII. századi céhes emlékekben és a néprajzi értékekben is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár