2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európai nő előzte meg Cook kapitányt Új-Zélandon

2008. augusztus 7. 12:21

Egy több mint 260 éves koponya felfedezésével újraírhatják a szigetország történetét: az ugyanis arra utalhat, hogy nem James Cook volt az első európai a területen.

Mégsem ő volt az első

Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy James Cook 1772-75 között írt naplójában megörökítette: egy maori törzsfő beszámolt neki arról, hogy partjaikon pár évvel korábban egy nagy hajó szenvedett katasztrófát. A maorik azt állították, hogy a hajó kapitányát Rongotute néven emlegették.

Ezt a történetet a korai misszionáriusok is többször hallották, amihez azt az aprócska részletet tették hozzá, hogy a partra úszó túlélőket elfogták, majd megették a helyiek. Ez azonban igencsak rossz lépés volt: az európaiak húsától ugyanis hamar meghaltak. Bár a térítő atyák ebben Isten büntetését látták, azt mégis egyfajta fertőzés okozhatta.

A sziget partjait 1642-ben Abel Tasman fedezte fel, ám az ő hajója fedélzetén egyetlen nő sem volt. A történészek ezért eddig úgy gondolták, hogy ha létezett is ilyen hajó, akkor az a Palliser foknál, az északi sziget legdélibb pontjánál futhatott zátonyra.

Most azonban egy, a szigetország fővárosához, Wellingtonhoz közel talált női koponya kormeghatározása meglepő módon alátámasztotta ezt a történetet, hiszen a csontdarab 1742-ből származik, a területet "felfedező" James Cook pedig 1769-ben érkezett meg a partokra.

A koponyát négy évvel ezelőtt egy kutyáját sétáltató fiú találta meg az északi szigeten, amelyen az európaiak csak a gyarmat 1840-es létrehozása után vetették meg a lábukat. A rendőrség először azt hitte, hogy gyilkossági ügyre bukkantak, ezért a helyi kórboncnok mellett a fővárosból kértek segítséget. A maradványokat Dr. Robin Watt, törvényszéki orvosszakértő vizsgálta meg, aki szintén nem tudott megfelelő választ adni a lelet eredetével kapcsolatban.

Ekkor a radiokarbonos kormeghatározást javasolta, és az így elvégzett tesztekből derült ki a furcsa dátum. A részletekben a Daily Telegraph beszámolója is bizonytalan, és azt jelenleg még ők sem tudják eldönteni, hogy átverésről van-e szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár