2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Patkányokkal érkeztek Új-Zéland őslakói

2008. június 6. 11:07

Patkánycsontok radiokarbonos vizsgálata arra derített fényt, hogy csak i.sz. 1300 körül, a feltételezetthez képest lényegesen később érkezhettek az első emberek Új-Zélandra.

Egy nemzetközi kutatócsoport az új-zélandi Janet Wilmshurst irányításával négy éven keresztül végezte a patkánycsontok, valamint a magvak szénizotópos kormeghatározását. Ennek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi jelenlét legkorábbi bizonyítéka 1280-1300-as évekre tehető.

E vizsgálat adatai ellentmondanak egy 1996-os szénizotópos kormeghatározó kutatás eredményeinek, amely szintén a patkánycsontok radiokarbonos elemzésen alapult, s az első betelepülők érkezését i.e. 200-ra datálta. Janet Wilmhurst és munkatársai újra feltárták a korábbi ásatások színhelyét, s azt állítják, hogy a megvizsgált csontok egyike sem származhatott korábban, mint 1280.

"A polinéz, vagy a kiori-patkány, a Rattus exulans aligha úszhatott át Új-Zélandra, vagyis csupán emberi 'segítséggel', a csónakok utasaként, vagy 'poggyászként' érkezhetett. Ennélfogva a polinéz patkány legkorábbi csontmaradványai egyben a telepesek érkezését jelzik" - mondta az új-zélandi kutató. Ezt a kormeghatározást támasztja alá a tőzegben fennmaradt mintegy ezer, a rágcsálók foga nyomát viselő mag vizsgálata is.

Tom Higham, az Oxfordi Egyetem radiokarbon-laboratóriumának igazgatóhelyettese, aki tagja volt a kutatócsoportnak, hangsúlyozta, hogy a patkányok fognyomait nem lehet összetéveszteni egyetlen más állatéval sem. Mint rámutatott, a patkány által megrágott magvak kétségbevonhatatlan bizonyítékot szolgáltatnak a rágcsálók, s egyben az emberek érkezésére.

Richard Holdway professzor, aki az 1996-os kutatásokat irányította, kiáll korábbi álláspontja mellett, amely szerint az emberek és a patkányok több mint 2000 éve érkeztek Új-Zélandra. Meggyőződése szerint az új kutatást végző csapat nem vette figyelembe az összes bizonyítékot, s ez eredményezte az eltérést.

Trevor Worthy, az Adelaide-i Egyetem paleontológusa, aki szintén részt vett a legújabb vizsgálatban, biztos abban, hogy az 1996-os kutatás eredményei tévesek. "Hiányoznak az ökológiai és régészeti bizonyítékok, amelyek a polinéz patkány és az ember 1280-1300 előtti jelenlétét támasztanák alá. Kétséges a patkánycsontok előző radiokarbonos vizsgálatának megbízhatósága is" - hangsúlyozta Worthy, bár arra nem tért ki, hogy miért vagy ki kérdőjelezte meg a korábbi kutatás eredményeit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár