2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vandálok rongálták meg Stonehenge-t

2008. május 23. 12:00

Az English Heritage kulturális szervezet közleménye szerint a vandálok vésővel és csavarhúzóval pattinthattak le egy pénzérme nagyságú kődarabot.

A május 15-i vandáltámadás sok év óta az első rongálás volt, amit az ősi műemlékben elkövettek. A rendőrség szerint a vandálok azonosak azzal a két férfival, akiknek gyanús viselkedését a térfigyelő kamerák kaptak lencsevégre.

Az English Heritage  szerint a szuvenír-gyűjtés valaha legálisan űzhető volt, s Stonehenge látogatóit ellátták vésőkkel. A Wiltshire-i rendőrség szóvivője szerint az ősi műemlékek rongálását a vandalizmus minősített esetének tartják. A testület elkötelezett, hogy megtalálja, s bíróság elé állítja az elkövetőket. Mivel idegenforgalmi nevezetességről van szó a rendőrség reményei szerint a látogatók közül valaki megörökíthette a rongálást, s ezek a felvételek segíthetik a nyomozást. Stonehenge a rongálás ellenére fogad látogatókat.

Az angliai Salisbury-fennsíkon kőépítmény korát ötezer évre becsülik. Hajdan 2-7 méter magas, 20-30 tonnás, durván faragott kőoszlopai négy koncentrikus kört alkottak. A külső kör nagyjából 100 méter átmérőjű. Egyes kutatók szerint kultikus célokat szolgált, mások szerint pedig óriási naptár volt, amely pontosan jelezte a nyári és a téli napforduló idejét, s vannak olyan elméletek, amelyek szerint a csillagászatban segített eligazodni a bronzkor emberének.

Stonehenge-ben jelenleg ásatások folynak, amelynek részletei az expedíció oldalán olvashatók. Az eredményekről idén ősszel a BBC Timewatch című történelmi magazinja is beszámol különkiadásában. Ez az első feltárás, amelyet engedélyeztek 1964 óta a világörökségi listán szereplő helyszínen. A régészek az építmény rendeltetésére, korára, valamint a titokzatos kék kövek titkára keresik a választ - utóbbiak kisebb kövek voltak, amelyek a szabálytalan építmény eredeti szerkezetét határozták meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár