2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nukleáris támadástól féltették a brit teakészleteket

2008. május 8. 11:00

Az 1950-es években a britek egy esetleges atomtámadás esetén a leginkább attól tartottak, hogy elfogyhat a mindennapi teájuk.

A kormányzati illetékesek komoly készletek felhalmozásáról döntöttek, mert szerintük a teahelyzet akár súlyosra is fordulhat a háború után. `A fejadagok limitálása egyáltalán nem lehet megoldás a probléma kezelésére` - jelentették ki.

Odaveszett volna a mindennapi betevő tea is

A tervezés során az Élelmezésügyi Minisztérium London, Birmingham, Merseyside, Manchester és Clydeside városát jelölte meg egy hidrogénbomba-támadás esetleges célpontjaként, míg a hagyományos atombombát szerintük a következő célpontokra dobhatták volna: Tyneside, Teesside, Leeds, Sheffield, Hull, Derby, Southampton, Portsmouth, Bristol, Plymouth, Cardiff, Coventry és Belfast.

A helyszíneken igen komoly földalatti készleteket halmoztak fel, és a dokumentumok szerint "arra is fel kell készülni, hogy a második világháborús megoldások nem lesznek alkalmasak, hogy az előre jelzett körülmények során a kenyérellátást biztosítsák".

A kormányzati becslések szerint egy lehetséges atomtámadás során a teakészletek háromnegyede elpusztult volna, és egy 1955 áprilisi dokumentum is arra figyelmeztet, hogy a termonukleáris fegyverek használata új, és a korábbinál bonyolultabb élelemvédelmi problémákkal szembesíthet majd.

A kilátásokat azonban hamar rózsásra festették: a szakértők szerint a megfelelő készletek és teamennyiség felhalmozásával legalább a britek morálja jó állapotban maradt volna, és így büszkén nézhettek volna szembe azzal, ami rájuk vár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár