2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bírósági levéltár került az internetre

2008. május 5. 14:00

Megnyílt a híres londoni büntetőbíróság, az Old Bailey online archívuma: a törvényszék nem kevesebb mint 210 ezer, 1674 és 1913 közötti dokumentumát digitalizálta és tette fel a világhálóra.

A www.oldbaileyonline.org oldalán több mint 120 millió szó és 195 ezer kép várja az érdeklődőket. Az egyszerű köztörvényes bűnügyek mellett, amelyeknek szereplői névtelen szegény ördögök, számos hírhedt bűneset részletei is ismertté válnak.

Ide tartozik Oscar Wilde 1895-ös, a maga korában nagy visszhangot keltett pere, amelyben a híres dandy írót homoszexualitás címén ítélték el (rabsága idején született leghíresebb verse, A readingi fegyház balladája), valamint Hawley Harvey Crippen doktor ügye, akit 1910-ben felakasztottak, mert megölte feleségét, holttestét a kertben ásta el, majd szeretőjével tengerésznek öltözve akartak elmenekülni. (Ez utóbbi bűnesetet dolgozta fel Alfred Hitchcock a Hátsó ablak című krimijében.)

A vádlottak között akadnak ír terroristák, vonatrablók és a nők választójogaiért harcoló 20. század eleji szüfrazsettek is. Az oldal részletes életrajzokat közöl arról a mintegy 3000 férfiról és nőről, akiket az Old Bailey-ben hozott ítélet nyomán a hírhedt Tyburn vesztőhelyen végeztek ki. Segítséget nyújt azoknak is, akik szeretnék megtudni, hogy őseik között voltak-e bűnözők: Joan Brewer kutató például így értesült arról, hogy férjének üknagyanyját, Phoebe Douglast ruhalopásért egy ausztráliai fegyenctelepre szállították 1829-ben.

A sors érdekes egybeesése, hogy az internetes archívum egyik létrehozóját szintén Hitchcock-nak hívják: Tim Hitchcock professzor, jogtörténész volt egyike a Sheffieldi és a Hertfordshire-i Egyetem együttműködéséből született tervnek, amelyet a londoni Humanities Research Institute valósított meg. "Ez a legnagyobb olyan nagy-britanniai adatbázis, amely a mindennapi életre vonatkozik. A történelem tele van királyokkal, királynőkkel és háborúkkal, de alig-alig beszélnek az egyszerű emberek mindennapjairól" - nyilatkozta a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár