2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Online videotékában az archív európai filmritkaságok

2008. február 18. 11:00

Áprilistól lesz elérhető az a 37 európai filmintézet közreműködésével induló honlap, amelyen félezer archív filmritkaságot lehet majd teljesen ingyen megtekinteni.

Az ötletgazda

Az Európa Filmkincsei elnevezésű oldal Serge Bromberg, a párizsi, történelmi filmek restaurálásában jártas Lobster Films alapítójának fejéből pattant ki. A projekt finanszírozásában az EU MEDIA Programja is segített, és az első évben szükséges félmillió eurós költségek felét is ők állták.

Az online videotékaként működő kezdeményezés a szervezők reményei szerint sikerrel debütálhat a piacon, és veheti fel a versenyt a YouTube és hasonló oldalak által jelentett kihívással, "hiszen filmjeik teljesen egyediek és eddig szinte teljesen ismeretlenek voltak". Bromberg szerint ebben rejlik az archív filmek legnagyobb dilemmája is, azokat ugyanis nem megtalálni vagy restaurálni nehéz, hanem közönséget találni hozzájuk. A legnagyobb munkát ezért az archívumok meggyőzése jelentette: a legtöbben mindezt nagyon jó ötletnek, de a kivitelezés szempontjából lehetetlennek tartották.

Az oldal kialakítása során az európai filmintézetek egytől-egyig értékes, és sokszor különlegesen ritka alkotásokat ajánlottak fel gyűjteményükből, majd azokból egy, a történeti értékű filmekre specializálódott testület döntötte el, hogy felkerülhet-e hozzájuk. A filmeket csak streaming, azaz sugárzott formában nézhetjük majd meg, és a letöltéseket nem teszik lehetővé, ám a közeljövőben egy DVD-eladási részleggel is bővítenék majd a kínálatot.

A filmek eredeti nyelven lesznek elérhetők, és ahol szükséges, ott angol, francia, német, olasz és spanyol feliratok közül lehet majd választani. Az indulásra közel 100 címet gyűjtöttek össze, ám a teljes feltöltésre közel 500 műalkotás várja majd a látogatókat. A némafilmek sem lesznek élvezhetetlenek: a Lobster már dolgozik azok korhű megzenésítésén.

A Brit Filmintézet Nemzeti Archívumának némafilmekért felelős kurátora, Bryony Dixon elmondása szerint a kölcsönző-jellegű platform nagyon jó felület lehet a hasonló filmek bemutatására, amelyeket máshogy igen nehéz lenne közzétenni. A mozikban ugyanis alig pár ezer nézőre számíthatnának, míg a weben százezrek sőt milliók nézhetik meg ugyanazt.

Milyen ritkaságokat láthatunk majd? Elérhető lesz például egy 1913-as brit komédia, amelyben Florence Turner tündököl, vagy egy másik ritkaság egy francia boxbajnokról. A dánok egy 1923-as hangosfilmmel vesznek részt a projektben, míg egy korai Technicolor filmen kolbászreklámot láthatunk. Aki azonban komolyabb alkotásokra vágyna, az egy 1916-os némafilmen egy német tengeralattjáró életét nézheti majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár