2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

13 millió fénykép között böngészhetünk

2008. április 1. 11:00

A Smithsonian Intézet több mint 13 millió fényképpel rendelkezik, amelyek azonban nem egy helyen, hanem 19 múzeum 700 levéltárában találhatók.

A fényképek keresése eddig igen bonyolult volt: a kutatónak több múzeumon és levéltáron is át kellett rágnia magát, és a végén csak egy töredékét találta meg annak, amit keresett. `Az oldal célja, hogy a közönség számára hozzáférhetővé és láthatóvá tegye az intézmény fényképgyűjteményét` - mondta Merry A. Foresta, a projekt igazgatója.

A program központi eleme az `Enter the Frame` interaktív felület lett, amely nem csak a gyűjteményben való keresést teszi lehetővé, hanem a képek böngészését, valamilyen sorrend és kulcsszó szerinti megtekintését, vagy címkézését is. Ezt segíti az ebben a hónapban induló `Click! Photography Changes Everything` elnevezésű online fórum is.

"Csak nagyon kevés múzeum gyűjt úgy, mint a Smithsonian, amely sokkal tágabb értelemben tekint a fényképekre, mint a többi intézmény. Nem arról beszél, milyen szépek az egyes fotók, hanem arról, hogyan változtatták meg az életünket" - mondta Marvin Heiferman, a "Click" szaktanácsadója.

Ennek jegyében 100 kollégát kértek fel arra, hogy mondják el, hogyan befolyásolta a fényképészet őket és az általuk képviselt tudományágat. A válaszokat a gyűjteményből vett képek illusztrálják. A megkérdezettek között nem csak a Smithsonian kurátorait is kutatóit találjuk, hanem egy földrajztudóst is, aki a fényképészet és a táj viszonyáról beszél, egy harvardi orvost, aki fényképészet és az orvos-beteg viszony kapcsolatát fedi fel, egy pénzügyi elemzőt, aki a fényképek pénzpiacra gyakorolt hatását elemzi, és egy jogászprofesszort, aki a fényképeket mint jogi bizonyítékokat dícséri. Hugh Heffner pedig a fényképészet és a szexualitás kapcsolatát emeli ki.

A Smithsonian 1846-os alapításakor elsősorban tudományos intézet volt. Sok fényképészt foglalkoztatott, hogy megörökítsék az expedíciókat, kísérleteket és az egyes tájak bennszülött lakóit, valamint fakszimilét készítsenek az olyan tárgyakról, amelyeket nagyságuk miatt nem lehetett tárolni. "A 17. századi gyűjtőkkel ellentétben, akik érdekességük vagy ritkaságuk miatt gyűjtötték a tárgyakat, a Smithsonian azt a célt tűzte ki maga elé, hogy katalogizálja és rendszerezi a világot"- írja Foresta a gyűjteményről szóló "At First Sight" című könyvében. A fényképek "erőteljes és csodálatos bizonyítékokat nyújtanak a modern élet kincseiről és teljesítményeiről."

Az 1870-es években Timothy O'Sullivan és John K. Hillers tagja volt annak a Kongresszus által felállított geológiai és földrajzi kutatócsoportnak, amely az amerikai Nyugat felmérésére kapott megbízást. Fotóik nem csupán tudományos célokat szolgáltak, hanem a közvélemény megnyerésére is felhasználták őket. A fényképek egy része igazi művészi alkotás volt, mint például O'Sullivan Panamában készített "Egy háromárbócos vitorláshajó látképe" (1870), és Hiller "Kilátás egy folyóról" (Grand Canyon - 1872) című képe. Mindkettő a Természettudományi Múzeum archívumában található.

A Smithsonian azonban sok ismeretlen kincset is rejt. Mint kiderült a Hirshhorn Múzeum és Szoborkert őrzi Thomas Eakins legnagyobb fényképgyűjteményét. Julia Margaret Cameron, Hill és Adamson, Henry Peach Robinson, Edward Steichen és Alfred Stieglitz képei szintén a gyűjteményhez tartoznak. A weboldal oktatási programjai a legkisebbektől a középiskolásokig minden diáknak kínál valami érdekeset. "A minden képnek története van: történelem elsődleges forrásból" című program a fotókat történetükkel együtt mutatja be, hogy kiemelje azok történelmi, antropológiai jelentőségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár