2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bonyolult számtant használtak az aztékok

2008. április 7. 13:00

Az ősi azték kultúrában az eddig feltételezettnél sokkal bonyolultabb aritmetikai rendszert alkalmaztak, olyan írott jelekkel, mint a szív, nyilak és kezek - írják amerikai kutatók a Science szakfolyóiratban.

A mai Mexikó középső részén virágzó azték birodalmat a spanyol hódítók döntötték meg 1519-ben. Az azték építészet, asztronómia és más tudományterületek összetettségét korábban is elismerték. Egy új kutatási eredmény azt bizonyítja, hogy az eddigi listához hozzávehetjük a számtant is.

A kutatók több száz rajzot vizsgáltak meg, melyeket 1540 és 1544 között két kéziratban jegyeztek fel. A feljegyzések a mai Mexikóvárostól nem messze létezett városállam, Tepetlaoztoc azték lakóinak mezőgazdasági tulajdonait lajstromozzák. Az aztékok által használt számtan jelei szívek, kezek, nyilak, csontok és például karok jelképezik a törteket. A jelek elemzése azt mutatja, hogy az aztékok saját számítási rendszerükkel becsülték meg például a földterületek nagyságát.

"Egyszerűnek hittük az azték mérőrendszert. Most megállapítottuk, hogy sokkal összetettebb annál" - mondta Barbara Williams, a wisconsini egyetem kutatója. Ő és mexikói kutatótársa Maria del Carmen Jorge y Jorge a Science-ben közölték közös tanulmányukat. "Használták a négy matematikai alapműveletet, az összeadást, kivonást, szorzást és osztást" - mondta Williams. "A gyökvonásra nem volt szükségük, ahogy a trigonometriára sem."

A két kézirat egyikét egy francia könyvtárban találták meg, a másikat Mexikóban. Mindkettőt európai papírra, saját rendszerüket alkalmazva írták az aztékok pár évtizeddel a spanyol hódítás után. A feljegyzések a helyiekre a spanyolok által kivetett adók számítását segítették. Az a tény, hogy az aztékok használtak területszámítást, már 1980 óta ismert, de arról keveset tudtak a kutatók, hogyan tették.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár