Chilipaprikával főztek a kőkori Mexikóban
2007. február 19. 15:00
Az amerikai Smithsonian Múzeum munkatársai szerint Közép- és Dél-Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek chilivel.
Korábban
A kutatók egy venezuelai ásatáson fedeztek fel először addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai chili erősségmagjaival azonosítottak. További vizsgálataik során kollégáival hét másik ásatáson találtak még hasonló magvakat. A legrégebbiekre Ecuadorban bukkantak, ezek 6100 évesek.
![]() |
Ezzel bebizonyosodott, hogy a chili az egyik legrégebbi élelmiszer Közép- és Dél-Amerikában, miközben eddig úgy tudták, hogy a 14-16. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó térségében élő aztékok nemesítették.
A kőkorszaki népek kukoricával és manióka gyökérrel, valamint babbal, tökkel és pálmagyümölccsel főztek chilis leveseket és egytálételeket. Amikor Kolumbusz Amerikába érkezett, a chili volt a leggyakrabban termesztett kultúrnövény.
(Múlt-kor/MTI)
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.

- Afrika minden veszedelmét leküzdötte a „Sziklatörő”, Henry Morton Stanley 19:50
- „Szavazz a Hazafias Népfrontra!” – amerikai megfigyelők az 1949-es választásokon 19:20
- A Húsvét-sziget egykori idilli állapotának mementói a rejtélyes óriás szobrai 16:24
- Ellenszélben egyezett ki a nemzet javára Deák Ferenc 14:50
- Bár ideiglenesen meghátrált, Canossa nem jelentette IV. Henrik vereségét az invesztitúraharcban 10:10
- Don-kanyar 80: fejezetek egy szemtanú naplójából XVII. 09:25
- Százezrek vesztek oda felfoghatatlan kínok között Leningrád 900 napos ostromában tegnap
- Göröngyös úton a csillagokig – Az Apollo–1 tragikus tűzvésze tegnap