2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Piramis miatt írják újra az azték történelmet

2008. január 3. 11:30

Nyolcszáz éves azték piramis romjaira bukkantak a régészek a mexikói főváros szívében. A lelet rávilágított, hogy a város legalább száz évvel régebbi a korábban gondoltnál.

A nagyjából 11 méter magas piramist a Tlatelolco negyed közelében tárták fel, amely egykor az azték birodalom legfontosabb politikai és vallási központja volt. A környék első piramisromját 15 évvel ezelőtt fedezték fel, ennek korából pedig arra következtettek, hogy a várost 1325-ben alapították, ugyanabban az évben, amikor a közeli Tenochtitlánt, a birodalom fővárosát, amelyet végül a spanyol hódítók romboltak le.

Az újonnan megtalált rom azonban nagyjából 1100-1200 között keletkezhetett, azaz az azték kultúra korábban vert gyökeret a mai Mexikó középső részében, mint az korábban feltételezték. "Ennek legrégibb piramisnak megtaláltuk a lépcsőit. Az azték történelmet pedig újra kell írnunk" - közölte Patricia Ledesma régész.

Tlatelolcót minden évben turisták tömegei keresik fel prekolumbián emlékei miatt, de számosan emlékeznek itt meg az 1968-ban, a mexikói olimpia előtt néhány nappal a rendőrök és a baloldali diákok között lezajlott véres összecsapásról is. Ledesma és Salvador Guilliém, a kutatócsoport vezetője szerint a kutatás folytatásával jövőre már többet tudhatunk a lelet koráról és formájáról.

Az egykori emberáldozatok nyomai

A régészek ugyanott rábukkantak még egy szoborra, amely vélhetően Tlaloc esőistent vagy Tezcatlipocát, az ég és föld urát ábrázolja. szintén felszínre került öt koponya és néhány szoba a piramis közelében. Ezek a leletek vélhetően 1431-ből származnak.

A mexikói főváros rendkívül gazdag a spanyol hódítás előtti korokból származó emlékekben. Augusztusban a rosszhírű Iztapalapa kerületben bukkantak rá Tenochtitlán minden bizonnyal legnagyobb piramisára.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár