2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális archívumban gyűjtik Sztálin emlékeit

2008. április 4. 11:00

Egy kulturális alapítvány 1,3 millió dolláros támogatásával digitális formában, az interneten teszik mindenki számára elérhetővé Sztálin személyes irattárát, közel 40 ezer dokumentumot.

A projektet az Andrew W. Mellon Alapítvány finanszírozza, akik kiemelt céljuknak tekintik, hogy végre az emberiség közkincsévé tegyék a történelem legkegyetlenebb diktátorai között számon tartott vezető életművét. A nagylelkű adománynak köszönhetően a kutatók hamarosan a világ miden részéről alig pár kattintással elérhetik Sztálinnak Franklin Delano Roosevelthez a második világháborús során írt leveleit, a háború utáni terveit és elképzeléseit, illetve a többi szovjet vezetőről, így Leninről és Trockijról lejegyzett gondolatait.

A dokumentumokat a moszkvai Sztálin Levéltár bocsátja az egyetem rendelkezésére, akik korábban már több alkalommal segítették a Yale sorozatait, így például Sztálin Molotovhoz írt levelei, vagy titkos pogromjának elképzelései, illetve az 1929 és 1941 közti magánéletével kapcsolatos iratok könyv formájában már korábban is megjelentek.

Az alapítvány szerint a kezdeményezésre azért van szükség, mert a kutatói világot a mai napig lenyűgözi a szovjet vezető öröksége. Azt ők is nagyon érdekesnek tartják, hogy a korábban imádott vagy gyűlölt vezetőt a tények ismerete ellenére - azaz hogy miként haltak meg milliók döntései következtében - sokan mai szívesen látnák az orosz állam élén.

Az iratok gondos és szigorú szerkesztés és fordítás után kerülnek a világhálóra: az eredeti írások szkennelt változatai mellé azok átírásai, és forráskritikai értékelései is felkerülnek majd. A szakértők reményei szerint ezzel egyfajta "virtuális szovjet történelmi osztálytermet" hoznak létre, amely négy év alatt készülhet el teljesen. A projekt készítésének magyar vonatkozásai is vannak: a Yale Egyetem kutatóit és az alapítvány munkatársait ugyanis a magyar származású Soros György bátorította a terv megvalósítására, és a kezdeti években anyagilag is segítette őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár