A vörösterror 133 napja

Középkori mérgeket kutattak Sztálin vegyészei

2008. január 25. 12:00

A szovjet hírszerzés titkos laborjaiban az aranycsinálás titkán kívül szinte minden középkori receptet, így az összes rejtélyes kemikáliát megpróbáltak elkészíteni.

Az NKVD egykori moszkvai börtönépületéről a mai napig borzalmas pletykák keringenek: sokak szerint a különböző kísérletek során az ott őrzött foglyokat használták tesztalanyoknak. A titkos laboratóriumban a világ minden pontjáról begyűjtött mérgeket és vegyianyagokat is tesztelték az alanyokon - számolt be róla a lapnak Szergej Lekarev, egykori kutató.

Érdekes módon a vegyészek a történelmi mérgeket is megpróbálták elkészíteni: komoly figyelmet szenteltek például Retteget Iván orvosa receptjeinek. A doktor a legenda szerint olyan mérgeket tudott készíteni, amelyek nem rögtön, hanem egy előre meghatározott pillanatban végeztek az áldozattal. Az alkimista azonban csúnya véget ért: a cár egy idő után olyan veszélyesnek tartotta, hogy maga mérgezte meg.

Sztálinnak is egy hasonló kvalitású vegyész dolgozott: Grigorij Marinovszki az említett épületben vezette a kutatásokat. A kutató kedvenc mérgei keringési rendellenességeket okoztak - derül ki az egykori dokumentumokból. Amikor azonban Sztálin meghalt, Marinovszkit illegális méreg birtoklásával vádolták meg, ám ő tagadta a vádakat. Érdekes módon halálát nem sokkal később egy hirtelen szívroham okozta.

A szovjet vegyészek azonban nem csak a halálos drogokat vizsgálták. Alekszej Dorogov kémikus például feltalálta a TBC ellenszerét, és más onkológiai betegségekre is gyógyírt keresett. Az általa kezelt páciensek 72 százaléka épült fel különböző, akkor még kezelhetetlennek tartott betegségekből, így például a mendemondák szerint Berija rákos anyját is ő gyógyította meg. A híres kutató halála is drámai volt: egy beteglátogatás során nyoma veszett, és soha többet nem hallottak róla.

A szovjet laborokban az amerikaiakkal egy időben kezdték el az LSD tanulmányozását is, és a szakértők az emberi elme irányításának titkait keresték. Az amerikaiak hamar rájöttek, hogy a szer hatása kiszámíthatatlan - a kutatásokat akkor leállították és szigorúan titkosították. Az oroszoknál azonban nem ennyire világos a helyzet: a kísérletek meglétén túl jelenleg semmilyen információval nem rendelkezünk a szovjet LSD-tesztekről - írta a Pravda.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!