2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghatározták a római amfiteátrumok ülésrendjét

2008. március 20. 16:00

Kevéssé ismert, hogy milyen rendszer szerint foglalták el a helyüket a nézők az amfiteátrumokban, holott ezek a római korban a társadalmi élet fontos színterei voltak.

Az előadás anyaga Borhy László hamarosan napvilágot látó könyvéhez kapcsolódik. Kutatásai  kiindulópontja egy Komáromban előkerült felirat volt, amellyel nemrég gazdagodott a helyi múzeum leletanyaga.

`Ez a felírat említi meg, hogy Brigetio polgármestere a városban állomásozó katonák számára az amfiteátrum pódiumában hetven római láb (kb. 21 méter) hosszúságú szektort jelölt ki, s üléseket is készíttetett a katonák számára. Ennek kapcsán kezdtem el foglalkozni azzal, hogy vajon miért jelöl ki a polgárváros egyik elöljárója egy külön díszszektort a katonák számára, hogy nézhetett ki ez a hely. Milyen elvek, szabályok szerint irányították a nézőközönséget, milyen rangsor érvényesült a látogatók között, hogy tükröződött ez a helyelosztásban` - mondta.

Ismertetése szerint elsősorban a felíratok, de számtalan történelmi és irodalmi forrás létezik, amelyek az amfiteátrumban kirajzolódó szigorú hierarchiáról adnak pontos képet. "Itt egy helyen gyűlt össze a városi elit és a legalsóbb rétegek reprezentánsai, együtt szórakoztak, s esetleg láthatták a városba ellátogató szenátort vagy az uralkodót" - mondta.

Mint kifejtette, vannak olyan feliratok, amelyek az aréna körül húzódó üléssor, a pódium helykiosztását tükrözik. Ez volt a legelőkelőbb hely, innen nyílt a legjobb rálátás az eseményekre. Ezen  belül is voltak különböző szektorok. Az ellipszis alakú aréna rövid tengelyének két oldalán egy-egy dísztribün helyezkedett el. Itt a város vezetői, vagy a helyben állomásozó légió parancsnoka kapott helyet. Számoltak azzal is, hogy esetleg egy szenátor, vagy annak a családtagjai a városon átutazóban el akarnak látogatni az amfiteátrumba, s számukra ott helyeket tartottak fenn, ahogy a lovagrend tagjai számára is.

"Voltak a városban olyan személyek, akik pénzt fordítottak az amfiteátrum megépítésére, felújítására, kibővítésére, s így igényt formáltak arra, hogy feliratokon tüntessék fel érdemeiket" - mondta Borhy László, hozzátéve, hogy a kiemelkedő adományozók szponzori tevékenységét az arénában lévő falfestményeken is megörökítsék. Mint mondta, nemrég került elő egy ilyen freskó Ausztriában, a Klagenfurt közelében feltárt amfiteátrumban. A nézők helyét foglalkozás, nemek, kor, sokszor még vallás szerint is kijelölték.

"Forrásokból tudjuk, hogy a nőket és a férfiakat bizonyos korszakokban külön ültették. Augustus császár ugyanis nagy figyelmet fordított a nemek elkülönítésére, de ez csak az amfiteátrumokra volt érvényes, érdekes módon a  cirkuszokban engedélyezték a koedukált ülésrendet. Suetoniustól, az i.sz. 1-2. század fordulóján alkotó római történetírótól tudjuk, hogy külön ültették a nős és a nőtlen férfiakat" - emelte ki.

Ismertetése szerint természetesen elkülönítették a alsóbb néprétegeket, a rabszolgákat, s a városba látogató idegeneket. Nekik a legfelsőbb sorok jutottak, amelyek a legtávolabb voltak az arénától, s ahonnan a legrosszabb volt a rálátás. Egy-egy körzet lakóit csoportosan terelték az amfiteátrumba. Az aquincumi amfiteátrumba például a környékbeli falvak, a pagusok lakói csak csoportosan mehettek be. A kapukon feliratokkal jelölték meg, hogy azokon mely település lakosai nyernek bebocsátást.

"Az amfiteátrumokba a császárkor első századában kizárólag fehér öltözékben volt szabad látogatni. Martialis ír le egy esetet, amikor valaki fekete ruhában érkezett, ám elkezdett havazni, s mire véget értek a játékok, az illető ruhája is előírásszerűen fehér volt" - mondta Borhy László.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár