2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincsesbányát találtak a római metróépítők

2008. március 10. 14:00

Egy reneszánsz palota maradványai is szerepel azok között a leletek között, amelyeket a Róma új metróvonalának előkészítő ásatásai során találtak a régészek.

A régészek Róma harmadik metróvonalának leendő 30 megállója helyén folytattak ásatásokat, és ezek legtöbbje híres műemlékek közelében folyt. Az elmúlt kilenc hónap során az ókori Fórumhoz közeli Piazza Venezián például egykori fogadók és egy 16. századi palota alapjait is megtalálták.

Mirella Serlorenzi régész szerint a Piazza Venezián talált középkori és reneszánsz leletek ritkaságuk miatt nagyon fontosnak számítanak. A kutatónő szerint talán a kilencedik századi konyhában talált három, mártások melegítésére használt edény a leginkább jelentős felfedezés: korábban ugyanis összesen csak két hasonlót találtak egész Olaszországban.

A feltárásokra csak azokon a helyeken volt szükség, ahol a mozgólépcsők és szellőzők épülnek, az állomások és alagutak ugyanis a műemlékvédelmi előírások miatt 25-30 méter mélyre kerülnek. A hatóságok szerint azonban ez sem problémamentes, és nagyon sok konfliktus alakult ki a mérnökök és örökségvédők között.

Angelo Bottini, a város régészeti főfelügyelője szerint lehetetlen, hogy egy hasonló volumenű beruházás problémamentes legyen, ám a szigorú olasz örökségvédelmi- és régészeti törvények alapján az ő hivatala dönthet arról, hogy a talált leleteket elvihetik vagy megsemmisíthetik-e, illetve a tervek megváltoztatására lesz-e szükség.

A metróvonal megépítése mostanra halaszthatatlanná vált: a város 2,8 millió lakosának jelenleg két vonal áll rendelkezésére, amelyek azonban elkerülték a város közepét. A harmadik vonal építéséről már évtizedek óta folyik a vita, ám azt a finanszírozási és örökségvédelmi aggályok miatt eddig sikerült elodázni. A közel 3 milliárd eurós projekttel 2015-re készülnek majd el, ám a vonal egyes részeit a tervek szerint már 2011-ben átadhatják. A nagysebességű, automatizált vonatok a tervek szerint óránként 24 ezer utast szállíthatnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár