2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Kiállítás nyílt Petőfi feleségéről

2008. február 28. 08:00

Petőfi feleségéről, Szendrey Júliáról nyílt kiállítás nemrég a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás-megnyitót megelőzően egy rövid konferenciát is rendeztek.

A konferencia azokról az asszonyokról  szólt, akik a kokárdákat készítették, a zászlókat varrták, a sebeket kötözték és akik az árvákat felnevelték. A tudományos ülésen dr. habil Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kedves Gyula, a hadtudomány kandidátusa, a Hadtörténeti Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese, illetve dr. Ratzky Rita irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főtanácsosa is előadott.

A Szendrey Júliáról szóló tárlaton a látogató végigkövetheti Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát. Személyes dokumentumok, tárgyak, festmények, korhű bútorok segítségével kaphatnak képet az érdeklődők két rendkívüli ember szerelméről.

Szemtanúi lehetünk a nagykárolyi megismerkedésnek, ami után Petőfi a következőket írta: "Szatmárban egy olyan lyánykát ismertem meg, amilyen Párizsnak is sok volna," de bepillantást nyerhetünk az ifjú házaspár mindennapjaiba is.

Megtudhatjuk például, hogy a házasságkötés után Petőfi még a borról is leszokott. A tárlat legtragikusabb része Júlia kálváriáját és a költő halálát idézi fel, majd képet kaphatunk Szendrey Júlia későbbi kevésbé ismert életpályájáról, amikor újból megházasodott, s maga is költészeti-művészeti tevékenységbe fogott.

A kiállítás főként a Petőfi Irodalmi Múzeum tárgyi és dokumentumanyagára épül, de a Móra Ferenc Múzeum bútorgyűjteményével válik egésszé a látnivaló. A tárlat május 16-ig tekinthető meg a megyei múzeum főépületében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár