2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nyugatot ünnepli a Széchényi Könyvtár

2007. november 28. 08:00

Egész napos rendezvénnyel, kamarakiállítással és egy-egy történeti honlap elindításával ünnepelték a Nyugat című folyóirat megszületésének századik évfordulóját.

Bár a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata, a Nyugat hivatalosan csak jövőre, 2008. január 1-jén ünnepli elindulásának 100. évfordulóját, a történetét ismertető honlapot egykori főszerkesztője, Babits Mihály születésnapján mutatták be az OSZK-ban. A virtuális oldalon a látogató előtt a folyóirat megtépázott, megsárgult lapjain tűnnek fel az információk. A Magyar Elektronikus Könyvtár által készített honlapon 109 szerző neve és a folyóirat kronológiája kapott helyet.

Nyugat.oszk.hu

A galériában a 34 éven át kiadott irodalmi újság címlapjai mellett látható többek között Ady Endre 1911-es kedvezményes vasúti bérletének fényképes oldala, valamint számos kézirat is. A Nyugat-honlap bemutatóján E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elmondta, hogy intézményük gazdag programmal készül az irodalmi folyóirat 100. születésnapjára.

A jubileumra rendezendő nagyszabású kiállításon láthatóak lesznek Rippl-Rónai József a Nyugat szerzőiről készült portréi, és a Nyugatról, mint szerkesztőségről is megemlékeznek. Az évforduló alkalmából kortárs írókat kérnek fel egy-egy nyugatos alkotó pályájának ismertetésére, közönségszavazás útján pedig kiválasztják a legkedveltebb nyugatos írásokat, amelyekből az év végén egy 21. századi emlékszámot készítenek. Az OSZK alapításának 105. évfordulóját szintén egy történeti honlap indításával ünnepelte hétfőn az intézmény.

grafikailag minimalista oldalon az alapítás körülményei, az alapítóhoz, Széchényi Ferenchez kapcsolódó idézetek és versek olvashatók. A kronológia menüpont alatt a könyvtár rövid története kapott helyet, de az intézmény főigazgatóinak is helyet szentelt a virtuális adattár. A Kincseinkből című aloldalon a Nemzeti dal első, Petőfi Sándor által dedikált nyomtatott példánya, valamint a Szózat és a Himnusz kézirata látható. Az eseményen átadták az OSZK Örökös Tagja címet is, amelyet idén Bakonyi Péter vehetett át. A méltatás szerint a tudós az OSZK-ban is használt számítástechnikai rendszerek bevezetéséért részesült a 2005-ben alapított elismerésben.

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én nyújtotta be a bécsi Magyar Kancelláriához ajándékozó-alapítólevelét, amelyben felajánlotta könyvtárát, kép-, szobor- és éremgyűjteményét a nemzetnek. Az uralkodó, I. Ferenc másnap, november 26-án aláírta és kiadatta az ünnepélyes királyi oklevélbe foglalt alapító okmányt. Ez az esemény jelentette Magyarország nemzeti könyvtárának megszületését.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár