2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Film készül a francóizmus bebörtönzött költőjéről

2008. február 22. 18:00

Egy, a francóista diktatúra idején 23 évig bebörtönzött kommunista költő, Marcos Ana emlékirataiból készíti következő filmjét Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol rendező.

"Soha nem találkoztam még olyan jó emberrel, mint ő"
- írta Almodóvar az El País című spanyol napilapban közzétett cikkében. Csupán azt sajnálja, hogy legkorábban 2-3 éven belül állhat neki a munkának, mivel jelenleg két filmen is dolgozik.

A ma 88 éves Marcos Anát, akinek eredeti neve Fernando Macarro Castillo, 19 esztendősen, 1937-ben börtönözték be és 1961-ben szabadult ki. Megkínozták, kétszer is kis híján halálra ítélték. 1954-ben a fogságban kezdett el verseket írni, és a börtönből kicsempészett költeményeket a száműzött köztársaságiak terjesztették külföldön.

Kiszabadulása után hamarosan Franciaországba ment, ahol a Pablo Picasso vezette Spanyolországi Információs és Szolidaritási Központ vette pártfogásába.

Később hosszabb időt töltött el Argentínában és Chilében, ahol barátságot kötött Pablo Nerudával, versei főleg Latin-Amerikában váltak népszerűvé. Végül az 1976-os nagy spanyolországi amnesztia után tért haza végleg. Emlékiratai Mondjátok meg, milyen egy fa (Decime como es un arbol) címmel 2007-ben jelentek meg, és erre figyelt fel Almodóvar.

A Mindent anyámról, a Beszélj hozzá és a Volver rendezője mindenekelőtt azt az időszakot akarja feldolgozni, amikor kiengedik Marcos Anát a börtönből. "Képzeljenek el egy 42 éves gyermeket, aki egyszerre csak szembetalálkozik a szabadsággal az 1960-as évek elejének Madridjában. Különösen nehezen viseli a fizikai élményeket: érzékei nem szokták meg a széles, nyílt tereket, sem pedig a fényt, hányingere lesz, ha beszáll egy autóba" - magyarázza Almodóvar. Nem véletlenül írta a költő Önéletrajz című versében, hogy "a Föld nem gömbölyű, hanem egy szögletes udvar, amelyben az emberek sötét ég alatt járkálnak".

A filmben szó lesz a poéta első szerelméről: egy prostituálttal találkozik, aki nem kér tőle pénzt, mert a lány érzi: vannak bizonyos éjszakák, amelyek megfizethetetlenek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár