2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítják a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciós terveit

2008. január 9. 16:00

A fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós terveiből nyílik kiállítás csütörtökön a fővárosban, a Budapesti Városvédő Egyesület székhelyén.

Baliga Kornél, Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, építőművész az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 2001 óta saját költségén dolgozik az Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervein. Eddig a főépület legfontosabb helyiségeinek tervei készültek el, nyolc terem teljes belsőépítészeti helyreállításának tervei.

A kiállítás, amely a 2005-ben megrendezett, "Eszterháza elveszettnek hitt falburkolatai" című tárlat folytatása, 24 tablón mutatja be az azóta elkészített belső rekonstrukciós terveket. A 2001-2005 között feltérképezett falburkolat-maradványok mellett elvégezték a mintegy 5 ládányi stukkótörmelék, fafaragvány, kandalló-töredék felmérését. Ezekre támaszkodva készültek el mintegy 8 terem rekonstrukciós tervei.

A tárlaton a szokásos műszaki tervek mellett a valóság illúzióját keltő perspektivikus ábrázolások is láthatóak, így a laikus közönség számára is elképzelhetővé teszik, milyen is lehetett Eszterháza a fénykorában. Néhány terem komplett kiviteli tervét is bemutatják, és sok olyat is, melyet eztán kell megrajzolni. Kuriózumként először láthatja Budapest közönsége az 1856-ban leégett eszterházai Operaház tervrekonstrukcióit, valamint a Mária Terézia királynő 1773-as látogatására készített alkalmi kerti pavilon korabeli leírások alapján újrarajzolt tervét.

A belsőépítész, építőművész elmondta: a kiállítással azt szeretné elérni, hogy új lökést kapjon a kastély rekonstrukciója. Úgy véli, a hajdani "csuda" már alig lelhető fel a fertődi Esterházy-kastély belsőiben. A kastély a 19. században sokat veszített fényéből, és a századfordulón is a főépület helyreállítására fordították a legnagyobb figyelmet. A belső tér legfontosabb elemei - falborítások, stukkók, freskók, festmények és gobelinek - nagyjából 1945-ig a helyükön maradtak. A II. világháború fosztogató hadseregeinek pusztítását az 1958-as műemléki helyreállítás tette teljessé a megmaradt falburkolatok és stukkómennyezetek eltüntetésével.

A 18. század második felében épült, barokk műemlék kastély belső rekonstrukcióját bemutató kiállítás február 1-jéig tekinthető meg a Budapesti Városvédő Egyesület székhelyén, az V. kerületben, a Kossuth Lajos utcában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár