2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltámad az ókori üveggyártás Egyiptomban

2007. december 19. 11:00

Egy angol-amerikai kutatócsoport az amarnai ókori ipartelep feltárása után sikeresen rekonstruálta a 3300 éves üveggyártás metódusait.

A kutatócsoportot a Cardiffi Egyetem Történeti és Régészeti Iskoláját, egyben az Egyiptomi Felfedező Társaságot igazgató Dr. Paul Nicholson vezette, aki szerint a világ egyik legkorábbi üveggyárát ásták ki: az amarnai helyszínt a vallásreformer Ehnaton (i.e 1352-1336) óta használták.

Az ókori huta

Korábban a kutatók azt gondolták, hogy az ókori egyiptomiak a korban a Közel-Keletről importálták az üvegárukat. A régészek Amarnában most arra találtak bizonyítékot, hogy ez nem feltétlen volt így, és a helyi mesterek is készítettek üveget, méghozzá egy igen egyszerű eljárással. Nicholson és munkatársa, a Sheffieldi Egyetem kutatónője, Dr. Caroline Jackson ezért az ókori metódust a helyszínen talált eszközök alapján alkotta újra: a helyi homokból igen jó minőségű üveget készítettek.

A csoport egyben arra is rájött, hogy az üveggyár egy viszonylag nagy ipari komplexumhoz tartozott, ahol több kemencében is magas hőmérsékleten égettek dolgokat. A helyszínen egy fazekasműhely is előkerült, ahol amulettekhez és belsőépítészeti célokra használatos kék festéket készítettek illetve fajanszedényeket égettek. A feltárás helyszíne közel van Amarna templomaihoz is, ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy ott az állami épületek alapanyagait készíthették.

Az 1983 óta a térségben kutató Nicholson szerint a most talált leletek arra világítanak rá, hogy a régóta folyó vita ellenére az egyiptomiaknak nagyon ügyes üvegkészítő mesterei voltak. A kutató felfedezéseit hamarosan megjelenő, Brilliant Things for Akhenaten című könyvében mutatja be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár