2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma is beválna a római szuperragasztó

2007. december 10. 12:00

A német régészek egy, a Rajna egykori medrében talált római sisakon ókori szuperragasztó nyomait fedezték fel, amellyel 2000 évvel ezelőtt az ezüst babérleveleket erősítették a légiós fejfedőre.

A különleges sisakra a bonni Rajnavidéki Történeti Múzeum kutatói bukkantak Xanten városához közel, a folyó egykori medrének területén. Frank Willer, az intézmény vezető restaurátora szerint az ókori kötőanyag maradványait akkor találták meg, amikor a sisakról egy apró mintát próbáltak venni.

Willer szerint ez egy szenzációs felfedezés, és szerinte a ragasztó azért maradhatott meg, mert a Rajnába dobott sisakon nem volt kitéve a levegőnek, és így nem veszített a kötőerejéből. A szakértők szerint a múzeumban őrzött római maradványok, így az ókori harci maszkok is hasonlóképp készülhettek. Az eddig talált darabok közül azonban egyik sem volt olyan állapotban, hogy azokon ragasztót találhattak volna.

Az elemzések szerint a római csodaszer bitumenből, marhafaggyúból és szurokból készült. Mivel a kutatóknak egyelőre nem sikerült rekonstruálni az anyagot, így az összetevőket eredetileg valószínűleg fűrészporral vagy valamilyen hasonló adalékkal dúsíthatták. Willer szerint azonban `ha sikerül újraalkotni, akkor az ókori szuperragasztó könnyen legyőzheti modern versenytársait, hiszen melyik mai ragasztó maradna meg 2000 éven keresztül`?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár