2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Letörték Tutanhamon péniszét

2007. december 18. 10:00

Tutanhamon múmiája, amelyet a közönségnek mutogatnak, nagyon rossz állapotban van. A múmia hiányosabb, mint 1926-ban volt, amikor Howard Carter megtalálta és felboncolta.

Az egyiptológiával foglalkozó KMT brit folyóirat vezetője, Dennis Forbes, valamint Szalima Ikram és Janice Kamrin egyiptológusok arról számoltak be, hogy a múmiának hiányzik a kulcs- és a mellcsontja, továbbá nincs meg az a sapka sem, amelyet Carter rajtahagyott.

A három szakember felfedezte, hogy Tutanhamon elvesztette szemhéját és füleinek egy részét is. Ezek megvoltak még a boncolás után, erről tanúskodnak azok a fotók, amelyeket Harry Burton készített róla. Ezek voltak az első és híressé vált fényképek a gyermekfáraóról.

A hiányosságok, amelyeket vagy figyelmen kívül hagytak, vagy nem vettek észre az 1960-as, 1978-as és 2005-ös vizsgálatoknál, a második világháború idejéből származhatnak, amikor a felügyelet és a turizmus a minimumra csökkent a luxori Királyok Völgyében. A tolvajoknak sikerült felnyitniuk a szarkofágot és a fáraót megszabadították az utolsó kincseitől is, miközben nem ügyeltek az épségére sem. Letörték a péniszét is, amelyet 2005-ben találtak meg a koporsóban.

A szóban forgó testrész kétségkívül nem volt tulajdonosa életében olyan kicsi, mint most - vélte szükségesnek kihangsúlyozni Eduard Egarter Vigl múmia-szakértő. "A péniszben nagyon sok ér van, amelyek összehúzódhatnak a mumifikációs folyamatban" - mondta. Ennek alapján Tutanhamon férfiasságát tehát nem lehet megbecsülni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár